26
Juni

Nove želje RS-a: Šta je zapravo žandarmerija - policija s okusom vojske

Published in BiH
Nove želje RS-a: Šta je zapravo žandarmerija - policija s okusom vojske
 
 
Višković, kada kaže "zemlje regiona", ne može misliti ni na jednu drugu osim na Srbiju s obzirom na to da samo ona u našoj političkoj okolini ima jedinicu žandarmerije u sklopu svog ministarstva unutrašnjih poslova.
 


A šta je zapravo žandarmerija? Ova specijalna jedinica policije svoje korijene vuče iz Francuske koja je svoje srednjovjekovne čuvare zakona zvala "naoružani ljudi" ili "gendarme". Najpoznatije jedinice žandarmerije su u Francuskoj i Turskoj, dok u Italiji nose poznati naziv "carabinieri", a u Španiji "civilna garda".


Danas različite svjetske žandarmerije imaju jedinstveno zajedničko svojstvo - predstavljaju militarizovanu jedinicu policije. Drugim riječima, kada MUP na snage sigurnosti namijenjene za održavanje unutrašnjeg mira kopira svojstva vojske dobije se žandarmerija.


Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock


U Srbiji, koja bi vjerovatno bila slika i prilika za entitetsku žandarmeriju, uloge ove specijalne policije su također policijske i vojne. Naime, na zvaničnoj stranici MUP-a Srbije u opisu žandarmerije između ostalog stoji:


Služba je sastavljena od vrhunski obučenih pojedinaca u okviru policijskog sistema koji bi bili obučeni, osposobljeni i opremljeni za različit dijapazon angažovanja od klasičnih policijskih zadataka do angažovanja koja obuhvataju izvođenje dejstava, mjera i radnji vojnog karaktera


Žandarmerija je u istočnom susjedstvu u današnjem obliku formirana 2001. godine kao "profesionalna, mobilna manevarska jedinica koja će se angažovati u slučajevima vanrednih događanja iz domena javne sigurnosti".


Konkretne uloge naznačene na stranici su suzbijanje terorizma, hapšenje opasnih kriminalnih grupa i pojedinaca, uspostavljanje javnog reda narušenog u većem obimu, suzbijanje pobuna u zatvorima, mirovne misije u inozemstvu te pomoć prilikom nesreća i prirodnih nepogoda.


Sve navedeno razlog je za oprez jer proističe da se aktivna vlast u bh. entitetu RS priprema za uvođenje jedinice koja opremom i obukom može djelovati i kao vojska.


Ilustracija: Shutterstock Ilustracija: Shutterstock

 
Zabrinutost je izrazio potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić koji je nakon Viškovićeve najave izjavio kako odluka Skupštine RS o odustajanju od rezervnog sastava policije ne predstavlja stvarno odustajanje od ideje formiranja oružane formacije.


"Formiranje žandarmerije iz sastava redovnih policajaca, čiji bi se broj povećao, može biti i opasnija ideja od rezervnog sastava, imajući u vidu operativnost, uvježbanost i opremljenost takve jedinice", kazao je Salkić.


Također, šta je žandarmerija zna i ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Metthew Field.


"Pozdravljamo odluku RS-a da ne poduzima daljnje korake u formiranju rezervnog sastava policije - takvi koraci u oba entiteta bi bili destabilizirajući. Potrebno je vidjeti šta se u ovom kontekstu podrazumijeva pod žandarmerijom", Fieldova je poruka na Twitteru.
 
 
Klix.ba

Istočna Bosna