25
Juni

Fejzić kod Visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka

Published in BiH

Hamdiju Fejzića Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 24 godišnjice od genocida nad Bošnjacima Srebrenice  i  Predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Nediba Smajića primio  danas Visoki predstavnik Međunaraodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

 

fejzic1

 

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora upznao je Visokog predstavnika Međunaraodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da pripreme za obilježavanje 11. jula idu po planu i da je usvojen zvanični program obilježavanja. I da je za kolektivnu dženazu za sada spremni posmrtni ostaci 31 žrtve i da ima više identifikovanih, međutim porodice nisu dale saglasnost da ukopaju jer se radi samo o pojedinim dijelovima kostiju. Sam čin dženaze 11. jula će se odvijati u kompleksu Memorijalni centar - Potočari. Istakao je da se za  "Marš mira" od Nezuka do Potočara očekuje oko 5.000 učesnika, da se dosad prijavilo više od 2.000 i da prijave za grupe teku do 1. jula.

 

U mezarju Memorijalnog centra Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida, a traga se za još oko 1.000. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 150 različitih lokaliteta, od čega je više od 70 masovnih grobnica. Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

 

 

 

Last modified on utorak, 25 Juni 2019 22:38

Istočna Bosna