20
Juni

Džaferović: Prihvatanje istine o zločinima preduvjet za stabilnost

Published in BiH

Umjesto da se priznaju odluke međunarodnih sudova i prihvati politika ponašanja prema genocidu po uzoru na Njemačku i njen odnos prema holokaustu, škole i ustanove u entitetu Republika Srpska dobijaju imena po zločincima, a odgovorni za genocid se glorificiraju, rekao Džaferović

Šefik Džaferović

FOTO: AA
 

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine u pozdravnom govoru na Međunarodnoj konferenciji “Stop negiranju genocida i holokausta“ naglasio je da snažno odbacuje tvrdnju da sjećanje na genocid u Srebrenici produbljuju podjele u društvu i da može imati negativne posljedice po stabilnost u BiH, javlja Anadolu Agency (AA). 

-Istina o bilo kojem zločinu, bez obzira na to ko ga je počinio i bez obzira na to ko su bile žrtve, te prihvatanje te istine na svim stranama zapravo je neophodan preduvjet za stabilnost - istakao je Džaferović. 

On je kazao da Ujedinjene nacije nisu spriječile genocid, uprkos činjenici da su imale obavezu da zaštite civilno stanovništvo Srebrenice. 

-Česta obećanja da su pouke iz Srebrenice naučene i usvojene ostale su bez ikakvog konkretnog oblika. Prije četiri godine, na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, britanska vlada i premijer Davi Cameron pokušali su to djelimično ispraviti, tako da se lekcije iz Srebrenice napokon primjene u vidu rezolucije Savjeta bezbjednosti. Nažalost to je spriječeno od određenog dijela međunarodne zajednice, koja se otvoreno stavila na stranu politika koje se naslanjaju na politiku genocida i sve otvorenije ih ohrabruje u njihovom negiranju i neprihvatanju odluka relevantnih međunarodnih sudova. Umjesto da se priznaju odluke međunarodnih sudova i prihvati politika ponašanja prema genocidu po uzoru na Njemačku i njen odnos prema holokaustu, škole i ustanove u entitetu Republika Srpska dobijaju imena po zločincima, a odgovorni za genocid se glorificiraju - rekao je Džaferović. 

Dodao je da je vrhunac licemjerstva formiranje međunarodne komisije koja treba kao da preispita odluke međunarodnih sudova. 

-Ovo je do sada najveći stepen drskosti. Odluka o genocidu u zaštićenoj zoni Srebrenica i Žepa donesena je od najviših međunarodnih autoriteta i uz primjenu najstrožih međunarodnih standarda. I neko se onda drzne da formira komisije, kako bi kao preispitivao ono što je civilizirani svijet u najstrožoj proceduri uz najstrože standarde i pred najeminentijim međunarodnim sudovima potvrdio. Reagirati se mora snažno i energično od strane domaće i međunarodne javnosti - istakao je Džaferović. 

On smatra da je izlaz u donošenju zakona o zabrani negiranja genocida i strogom kažnjavanju počinilaca. 

-Prije toga svi odgovorni za genocid moraju biti izvedeni pred lice pravde - smatra Džaferović. 

Prema njegovim riječima u proteklih deset godina često je bilo inicijativa da se takav zakon donese, ali to se još uvijek nije dogodilo. 

-U ovom trenutku, po mom dubokom uvjerenju, jedino rješenje je da to uradi visoki predstavnik. Ne bi smjela postojati nijedna država na svijetu, a posebno u okviru Vijeća za implementaciju mira, koja bi se tome mogla ili trebala suprotstaviti, jer bi se time direktno svrstala u krug anticivilizacijskih zemalja. Civilizacijski je osuditi genocid, kazniti počinioce i iskazati pijetet prema žrtvama - kazao je, između ostalog, član Predsjedništva BiH. 

Četvrta po redu Međunarodna konferencija “Stop negiranju genocida i holokausta“ u organizaciji Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženja žrtava i svjedoka genocida održava se danas i sutra u Sarajevu. Učesnici konferencije su bivši i sadašnji tužitelji i sudije Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, istoričari, istražitelji genocida, profesori, novinari i porodice žrtava, kao i preživjeli. 

Izvor:   Anadolija

Last modified on četvrtak, 20 Juni 2019 13:57

Istočna Bosna