19
Juni

UČENICI IZ POTOČARA POSJETILI NPS: NJIHOVO USHIĆENJE JE MELEM ZA DUŠU

Published in BiH

Učenici područne škole iz Potočara su u okviru jednodnevnog izleta u Sarajevo posjetili i Narodno pozorište Sarajevo (NPS).

 

nps

 

Njihovi domaćini bili su Nikolina Petković-Jalovičić i Aida Mujčinović-Palinić iz službe marketinga i propagande Narodnog pozorišta Sarajevo.

 

- Učenici područne škole iz Potočara su se ovom prilikom upoznali o historijatu Narodnog pozorišta Sarajevo, razgovarali o procesu nastajanja dramskih opernih i baletnih predstava, ali i drugim posebnim zanimanjima bez kojih nijedno pozorište ne bi moglo funkcionisati. Cilj je bio omogućiti djeci da upoznaju kulturu iz jedne nove i drugačije perspektive – kazala je Mujčinović-Palinić.

 

nps1

 

Osim toga, učenici su prisustvovali tehničkoj probi dramske predstave ‘Snijeg’ koja će premijerno biti izvedena 26. juna i razgovarali s rediteljem predstave Dinom Mustafićem.

 

Nakon toga su učenici pogledali izložbu ‘Teatar pod opsadom’ autorice Hane Bajrović, koja je nastala u okviru ovogodišnjeg Modula Memorija u koprodukciji Festivala MESS i Narodnog pozorišta Sarajevo, te su posjetili Galeriju Sulejman Kupusović.

 

(Hayat / Foto: Hayat)

Istočna Bosna