03
Juni

Salkić: Sramno, licemjerno i degutantno je optuživati Bošnjake za smrtnu kaznu u RS-u

Published in BiH
Salkić: Sramno, licemjerno i degutantno je optuživati Bošnjake za smrtnu kaznu u RS-uFoto: H. M./Klix.ba
 
Salkić je izjavio da je sramno, licemjerno i degutantno optuživati Bošnjake za postojanje smrtne kazne u Ustavu entiteta RS u Bosni i Hercegovini. 


"Želim podsjetiti predsjednika Čubrilovića, a on to odlično zna, kada se donosio Ustav, Bošnjacima je u ovom entitetu presuđivano, ubijani su, odvođeni u logore, protjerivani su i bacani u masovne grobnice bez presuđivanja i samo zato što su Bošnjaci. Gospodin Čubrilović zna da su Bošnjaci bili za izmjenu ove sramne i necivilizacijske odredbe u Ustavu entiteta, ali ta odredba nije ukinuta zbog želje predstavnika srpskog naroda. Bošnjaci su i danas spremni da glasaju za ukidanje ove odredbe, ali nisu spremni da pod plaštom ukidanja smrtne kazne prihvate druge izmjene Ustava entiteta, koje bi podrazumijevale dodatnu majorizaciju Bošnjaka u ovom dijelu naše domovine", naveo je Salkić.
 

Pozvao je Čubrilovića, ali i druge da predlože izmjenu Ustava i ukidanje smrtna kazne i Bošnjaci će to podržati.


"OHR je 2002. godine samo formalno, ali ne i suštinski implementirao odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda. OHR je tim amandmanima učinio Srbe konstitutivnim i ravnopravnim u entitetu FBiH, dok je Bošnjake i Hrvate ostavio bez konstitutivnosti i ravnopravnosti u entitetu RS. Asimetrična rješenja u ustavima entiteta koja su na sceni jasno to pokazuju.

Dobro bi bilo da se Ustavni sud Bosne i Hercegovine izjasni da li je formalno ili suštinski implementirana njihova odluka o konstitutivnosti naroda", ističe Salkić.


On zaključuje da je odluka OHR iz 2002. godine o ustavnim amandmanima u potpunosti na strani srpske politike podjele i diskriminacije, a protiv politike integracije i ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih drugih građana.
 

Istočna Bosna