03
Juni

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić: OHR saučesnik u diskriminaciji Bošnjaka i Hrvata u RS

Published in BiH

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić (SDA) upozorio je u razgovoru za Vijesti.ba na diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u pogledu zapošljavanja u policijskim strukturama ovog entiteta.

 

ohr saucesnik u diskriminaciji bosnjaka i hrvata u rs salkic ohr 5cf5110f0d05b


"Godinama ukazujem na nepoštovanje Ustava RS, odnosno člana 97 koji govori o tome da će se do okončanja Akeksa VII, odnosno procesa povratka, poštovati popis stanovništva iz 1991. godine u smislu zapošljavanja i zastupljenosti u institucijama i javnim ustanovama RS. Nažalost, proteklih godina nije bilo spremnosti da se podrži ovaj apel na poštivanje entitetskog Ustava. Volio bih da se povede šira akcija, te da se insistira da vlast u RS ispoštuje Ustav", poručio je Salkić, govoreći o posljednjim podacima MUP-a RS, prema kojima je u prošloj godini smanjen broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata, dok je istovremeno broj Srba povećan.

 

Prrdsjedavajući VM BiH Denis Zvizdić jučer je ukazao na ovaj problem. Na kraju 2018. godine broj ukupno zaposlenih u MUP-u RS iznosio 7.014, od čega Srba 6.541 ili 93,2 posto, što je za 1,7 posto više u odnosu na 2017. godinu. Istovremeno, smanjen je broj zaposlenih Bošnjaka sa 355 na 350, a broj Hrvata sa 70 na 68 zaposlenih. Prema podacima, na kraju 2017. godine samo 18 Bošnjaka bilo je uposleno u rukovodećim strukturama MUP-a RS, što predstavlja manje od tri posto od ukupnog broja rukovodećih osoba u ovoj instituciji.

 

Salkić podsjeća da Ustav RS i Zakon o MUP-u RS jasno preciziraju kakva treba da bude struktura zaposlenih, ne samo u MUP-u RS, nego i u drugim agencijama.

On konstatuje da je nepoštivanje člana Ustava RS koji govori o proporcionalnoj zastupljenosti i popisu iz 1991. godine direktno suprotstavljeno procesu povratka i Aneksu VII.

 

"Nažanost, nema dosljednosti i principijelnosti, prije svega, međunarodne zajednice koja bi trebalo da više insistira na poštivanju Ustava, zakona i pravila", smatra potpredsjednik RS.

 

Na pitanje očekuje li reakciju OHR-a, Salkić naglašava da je odavno prestao očekivati bilo šta od visokog predstavnika u BiH.

 

"OHR je imao mnogo prilika da reaguje. Kada je 2002. godine nametao amandmane na ustave entiteta, OHR je imao priliku da Bošnjake i Hrvate u RS ne ostavi u poziciji u kojoj ne mogu uraditi ništa za sebe. Naime, OHR je tada Srbe na prostoru FBiH učinio konstitutivnima, a pri tome je Bošnjake i Hrvate u RS ostavio da nisu konstitutivni i da nemaju svoja prava", navodi naš sagovornik.

 

Time se, naglašava, pokazuje da u ustavima FBiH i RS postoje asimetrična rješenja.

 

"Bošnjaci i Hrvati u RS kroz zakonodavne organe ne mogu zaštititi svoje interese, dok Srbi u FBiH to mogu uraditi. Da je OHR htio da učini ovu zemlju tako da svi građani imaju jednaka prava i mogućnosti na svakom pedlju BiH, donio bi identične ustave u oba entiteta", mišljenja je Salkić.

 

Sa pozicije potpredsjednika RS, ističe, ne može puno toga uraditi u konkretnom slučaju, zbog ograničavajućih nadležnosti.

 

"Zbog amandmana koje je u Ustavu RS namentuo visoki predstavnik 2002. godine, potpredsjednici RS nemaju ovlašćenja da utiču u zakonodavnom i izvršnom smislu. To nije slučaj sa potpredsjednicima FBiH, jer predsjednik ovog entiteta ne može donijeti ključne odluke bez saglasnosti potpredsjednika FBiH. S druge strane, predsjednik RS može donositi sve odluke bez da išta pita ijednog potpredsjednika, pri čemu ima ogromne mogućnosti da blokira i onemogućava rad potpredsjednika. Svjedoci smo da to godinama i čine", zaključuje Salkić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna