03
Juni

KO SDA: Nerazumna i besmislena odluka da djeca drugog dana Bajrama idu u školu

Published in BiH

Brine nas odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da drugi dan Bajrama bude radni za učenike i njihove nastavnike, prvi put nakon nekoliko decenija, navode iz KO SDA

 

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije Sarajevo saopćenjem za medije reagovao je na odluku Ministarstva za nauku i obrazovanje KS da učenici imaju redovnu nastavu drugog dana Bajrama, 5. juna.

- Brine nas odluka Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo da drugi dan Bajrama bude radni za učenike i njihove nastavnike, prvi put nakon nekoliko decenija. Podsjećamo resornu ministricu da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida, tako da pored vjerske ima i dimenziju sjećanja na najbolje sinove Bosne i Hercegovine, one koji su svoje živote položili baš u temelje naše slobode. Ova nerazumna i besmislena odluka podsjeća nas na vrijeme kada se za bajrame, posebno u institucijama obrazovanja, nije ni znalo i kada vjerska prava muslimana nisu poštovana. Odluka je izazvala negativne reakcije većine roditelja, tako da se može očekivati da veliki broj učenika u srijedu, 5. juna, i ne dođe na nastavu - navodi se u saopćenju KO SDA Sarajevo.

U saopćenju se dodaje da, "ako učenici muslimani u sarajevskim školama, nemaju nastavu na drugi dan Uskrsa, pravoslavnog i katoličkog blagdana, nema nikakvog razloga da u školu idu na Dan šehida, odnosno drugi dan Ramazanskog bajrama".

- Nadamo se da će resorna ministrica javno priznati da je pogriješila pri donošenju ove odluke. U suprotnom ćemo ovu odluku smatrati namjernim i grubim kršenjem osnovnih ljudskih prava muslimana u Kantonu Sarajevu, u kojem čine apsolutnu većinu - zaključuje se u saopćenju.

Izvor: IB.com

Istočna Bosna