Print this page
22
Maj

Ovo smo mi. HO "Nova Nada" Norveška

Published in BiH

Dragi prijatelji

 

Obilježili smo deset godina rada 30.3.2019. u Eventhallen-u na jednoj fantastičnoj rođendanskoj proslavi koja će se dugo pamtiti. Hvala svima koji ste došli, hvala vam na podršci, hvala na lijepim željama za budući rad. Ako niste bili u mogućnosti da dođete na našu rođendansku proslavu nadamo se da ste pogledali foto-album na našoj Facebook stranici da osjetite dio atmosfere sa te prekrasne večeri.

 

Sa ovim pismom želimo da vam prezentiramo pregled tekućih aktivnosti i projekata, kao i naše planove za budućnost.

 

Za vas koji možda i niste upoznati sa načinom rada Nove Nade dozvolite nam da vam ukratko predstavimo koncept rada.

 

Dugi niz godina Nova Nada je slala materijalnu pomoć u Bosnu i Hercegovinu. Poslali smo 52 šlepera humanitarne pomoći u domovinu. Pretpostavljamo da smo sa tim rezultatima najefikasnija humanitarna organizacija u Norveškoj koja pomaže BiH.


Zbog uvođenja carina na sve pošiljke koje se šalju u BiH, uključujući i humanitarnu pomoć, taj način rada više nije ekonomski opravdan.

 

Nova Nada pomaže djeci sa posebnim potrebama. Ta vrsta pomoći se najefikasnije ostvaruje kroz organizacije i institucije kojima je to primarno područje rada.

 

Nova Nada pomaže organizacijama i institucijama kroz dvije vrste saradnje:


- Dugoročni projekti sa ciljem etabliranja i održavanja posebnih vidova nastave i pomoći djeci sa posebnim potrebama, kao i poboljšanja svakodnevnih uslova rada i života.


- Pojedinačni projekti i jednokratna pomoć institucijama i organizacijama, najčešće za nabavku tehničkih sredstava za učenje, opremanje učionica, infrastrukturnih popravki i slično.

 

U 2018-oj godini smo pomagali slijedeće organizacije, udruženja i institucije:

- Udruženje roditelja, djece i mladih "I mi se budimo", Ključ
- Udruženje "Dobar glas", Sanski most
- Udruženje "Mala sirena", Zavidovići
- Udruženje "Lejla", Ključ
- Udruženje "Radosti druženja", Bihać
- AWO Fondacija, Sanski most
- Udruženje roditelja djece sa posebnim potrebama, Sarajevo
- Sponzorstvo nogometnog turnira Ključ
- Sponzorstvo KUD Ključ
- Centar za socijalni rad Ključ, tri porodice
- Sponzorstvo školskih takmičenja u OŠ Ključ
- Kamp Bira Bihać , migranti
- Kamp Borići Bihać, migranti
- Privremeni kamp Velečevo, migranti
- Udruženje penzionera, Ključ
- Veterani specijalne policije, Bihać
- Školski pribor, SPŽZ USK
- Novogodišnji paketi za SPŽZ, Udruženja: "I mi se budimo", "Lejla", "Dobar glas", "AWO Fondacija",djeca iz socijalno ugroženih porodica Ključa
- NO Kosmos, Ključ
- Obrazovanje gradi BiH, Sarajevo

 

Dragi Prijatelji, dragi članovi Nove Nade, izuzetno smo ponosni na vas koji ste omogućili da ostvarimo jednu ovako dugačku listu rezultata u samo jednoj godini. Rezultati našeg rada prošle godine su zaista impresivni, posebno kada znamo sa kojim sredstvima smo sve te rezultate ostvarili.
Plan rada za školsku 2019/20 godinu

 

Za ovu i narednu školsku godinu planiramo se fokusirati na dugoročne stručne projekte pomoći djeci sa posebnim potrebama. Iz dosadašnjeg iskustva vidimo da postižemo izuzetno dobre rezultate kada ulažemo u infrastrukturu i lokalne resurse koji se stručno bave djecom sa posebnim potrebama.

 

Ovaj fokus na dugoročne projekte ne isključuje naše redovne aktivnosti na dodjeli humanitarnih,novogodišnjih i školskih paketića, pojedinačnih programa pomoći i slično.

 

Za period školske 2019/20 godine mi bismo željeli započeti i dugoročno podržati slijedeće projekte:


- Udruženje Lejla iz Ključa, finansiranje rada sa djecom
- Udruženje građana Istočna Bosna iz Tuzle, projekt "Rame uz rame"
- Udruženje Dobar glas iz Sanskog mosta, finansiranje rada sa djecom
- Udruženje AWO iz Sanskog mosta, projekt “NADA” za nabavku senzornih svjetala
- Udruženje Leptir iz Bugojna, finansiranje rada sa djecom

 

Detaljne informacije o ovim projektima možete vidjeti u projektnoj dokumentaciji koju ćemo uskoro objaviti na našoj Facebook stranici.

 

Dragi Prijatelji, toplo se nadamo da će vas naši dosadašnji rezultati kao i planirani projekti motivirati da i dalje budete naši članovi, da podržite naše aktivnosti i na kraju, ali ne i najmanje važno, da nam pomognete da dopremo do novih članova koji će se pridružiti humanoj porodici Nove Nade.


Od izuzetne je važnosti da se vi, dragi naši aktivni članovi i prijatelji, aktivirate na širenju informacija o Novoj Nadi i da zamolite vaše prijatelje, rodbinu i članove familije da se učlane u Novu Nadu i da time daju doprinos našem humanom radu. Zajedno smo jači, zajedno možemo sve!

 

Dragi Prijatelji, jako bismo cijenili ako možete motivirati vaše poslodavce da učlane svoje firme na listu poslovnih članova Nove Nade. Sve firme koje daju svoj doprinos radu Nove Nade taj iznos mogu registrovati kroz računovodstvo i time dobiti poreske olakšice.

 

Praktične informacije za sadašnje i buduće članove Nove Nade

 

Godišnja članarina za privatne osobe iznosi 600 kruna. Članarina za djecu je 600 kruna.


Firme plaćaju godišnji iznos članarine od 2400 kruna

 

Članarinu je moguće platiti uplatom na naš račun, Vipps-om ili možete aktivirati "AvtaleGiro".

 

Adresa i bankovne informacije za Novu Nadu su vam dostupne u priloženim dokumentima

 

Kontakt e-mail adresa je Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. i broj telefona je 90767877 (Muhamed)

 

Hvala na podršci, hvala vam što ste i dalje naši vjerni prijatelji, članovi i učesnici naših humanitarnih aktivnosti i projekata. HVALA!

 

Fotografija Nova Nada.
Fotografija Nova Nada.
Fotografija Nova Nada.