17
Maj

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa: Povorka nije karneval

Published in BiH

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa kampanjom "Ovo je povorka ponosa!" poziva javnost da se pokaže stvarna slika protestne šetnje zvane povorka ponosa, jer ističu da postoji predrasuda da povorka predstavlja svojevrsni karneval.


"Živimo u vremenu gdje vizualna informacija putuje puno brže nego pisani tekst. Osim toga, 80 posto naše percepcije je oblikovano onim što nam je vizuelno dostupno. Jasno je da slika o povorkama ponosa u regiji i svijetu koju šire mediji uveliko utječe na kreiranje stereotipa o LGBTIQ zajednici, a potom i na način na koji se ta zajednica tretira. Najčešća predrasuda prema povorkama ponosa je da se radi o svojevrsnom karnevalu", navodi organizacija sarajevske povorke.

 

Ističu da je povorka ponosa protest kojim se nastoji ostvariti prepoznavanje i regulisanje prava LGBTI zajednice u Bosni i Hercegovini te da povorka ponosa predstavlja izraz prkosa i ponosa, izraz potrebe da se bude vidljiv, ali i zahtjev za ravnopravnošću sa ostalim građanima i građankama.

 

"Osnovni principi i vrijednosti Bh. povorke ponosa uključuju, pored ostalih, ravnopravnost, solidarnost, slobodu i socijalnu pravdu. Važno je napomenuti da su to principi svojstveni demokratskom društvu, a da je protest način na koji se u demokratskom društvu osvještavaju i izjednačavaju prava među različitim grupama. Zato je povorka ponosa organizirani protestni skup koji je primjeren i neophodan za Bosnu i Hercegovinu. Ako niste znali i znale kako izgledaju povorke ponosa, nastavite čitati i gledati. Pratite nas sljedećih nekoliko mjeseci putem društvenih mreža gdje ćemo objavljivati fotografije sa raznih povorki ponosa iz regije i svijeta. Namjera ove kampanje je da podijelimo stvarnu sliku protestne šetnje zvane povorka ponosa", naveli su.

 

Ovim putem također su pozvali sve LGBTI osobe, ali i širu zajednicu, koje su učestvovale u povorkama ponosa u svijetu da pošalju svoje fotografije kako bi ih uključili/e u kampanju.

 

"Vjerujemo da zajedno možemo preplaviti virtualnu sferu fotografijama koje prikazuju pravo značenje povorke ponosa. Svoje fotografije šaljite na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili putem društvenih mreža", poručio je organizacioni odbor Bh. povorke ponosa

Istočna Bosna