15
Maj

Kritičnih tačaka vodostaja više nema, rijeke se postepeno povlače u korita

Published in BiH
Kritičnih tačaka vodostaja više nema, rijeke se postepeno povlače u korita Foto: M.D./Klix.ba
 
 
"Radili smo s pumpama cijelu noć, naročito u Sanskom Mostu i na području Usore izvlačeći vodu iz objekata, a to ćemo nastaviti i danas. Ono što je dobro je da se voda povlači, prije svega Sana u Sanskom Mostu je ispod četiri metra, što znači da je nivo vode od jučer opao za 40 centimetara", kazao nam je Solak.

Solak nam objašnjava da još postoji veliki broj tzv. čepova gdje se voda zadržava te da će to biti fokus danas i narednih dana.

"Kritičnih tačaka više nema, ali smo i dalje fokusirani. Može doći do urušavanja objekata usljed povlačenja vode i slično, ali ključna opasnost je prošla. Građani mogu odahnuti jer je stanje na terenu puno bolje i sada idemo ukloniti ovo što je preostalo", istakao je.

Aktivnosti će biti usmjerene i na ispumpavanje vode u USK, Jelahu, Tešnju, Doboj-Jugu, području SBK i slično.

Slična situacija je i u RS-u. Najkritičnije je bilo u Prijedoru, gdje je nivo Sane bio viši od pet metara, ali se jutros bilježi postepeno opadanje nivoa. U Bosanskoj Kostajnici je poplavljeno desetak domaćinstava i na snazi su i dalje vanredne mjere odbrane od poplava, ali se očekuje poboljšanje stanja.

"Veliki problem predstavljaju podzemne vode koje moramo ispumpavati iz objekata. Za sada nema pojave klizišta ili većih odrona", rekao je Solak.

Treba reći da će spasioci FUCZ-a danas biti uključeni u potragu za dječakom koji je jučer upao u nabujali potok u mjestu Begov Han kod Žepča. Pretraživat će se potok u koji je dječak upao, ali i rijeka Bosna.

Istočna Bosna