14
Maj

Bijedić: Imamović je rekao da me mrzi više negoli Karadžića i Mladića

Published in BiH

Predsjednik KO SDP-a Tuzla navodi da je logično da se u toku izbora vode unutarstranačka lobiranja, ali da je "nelogično da Gradski odbor SDP Tuzla ne podržava kandidaturu za predsjednika SDP BiH kandidata kojeg podržavaju KO SDP TK i sve općinske organizacije"

 
 

Unutarstranački ratovi u SDP-u ne jenjavaju, a novi potres ovih dana izazvalo je formiranje Socijaldemokratskog pokreta u Sarajevu, među čijim su glavnim inicijatorima Zlatko Lagumdžija, Ivo Komšić i Miro Lazović. 

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Tuzla Enver Bijedić smatra da je takav pokret u suprotnosti sa interesima SDP-a.

- To sa Pokretom se desilo po onoj narodnoj: "Ražanj spreman, a zec u šumi!". Kao najjača stranka ljevice, SDP se ne može stavljati u neke grupacije, a da ga se i ne pita. Ponovio bih ono što je rekao i naš predsjednik Nermin Nikšić – takav pokret je protivan interesima SDP-a - rekao je Bijedić za portal Tuzlalive.

On je kazao i da je na posljednjem sastanku Predsjedništva SDP-a predsjednik te stranke Nermin Nikšić predstavio Prijedlog izmjena Statuta stranke, koji je radio Jasmin Imamović.

- On predviđa da se uvede funkcija zamjenika predsjednika partije koji bi imao sva ovlaštenja koje ima predsjednik. Mi smo to prihvatili, ali pod uslovom da zamjenik ne smije biti iz istog konstutivnog naroda kao i predsjednik. Pa, zaboga, mi smo multinacionalna stranka i bilo bi suludo ne poštivati to i kad je u pitanju kadrovska politika. Najveći dio članova Predsjedništva je tražio da se o tome izjasnimo glasanjem, ali je to Nikšić odbio, pa će se otome odlučivati na Glavnom odboru stranke. Nadam se da će se ispoštovati princip nacionalne ravnopravnosti. Ne mogu ni da zamislim da bi Glavni odbor mogao donijeti drugačiju odluku.  Neke veće diskusije bi dovele do još jedne podjele unutar SDP-a, pored onih koje imamo i u vezi Pokreta, koalicija itd. Ne trebaju nam nove podjele - naglašava Bijedić.

Kaže i kako sumnja da iza prijedloga izmjena Statuta stoje "neki drugi interesi".

- Na to me navodi to što je Imamović, čuvši da sam se zalagao za princip da predsjednik i zamjenik ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, jednom članu Predsjedništva rekao da mene više mrzi negoli Karadžića i Mladića! – tvrdi Bijedić.

Predsjednik KO SDP-a Tuzla navodi i da je logično da se u toku izbora vode unutarstranačka lobiranja, ali da je "nelogično da Gradski odbor SDP Tuzla ne podržava kandidaturu za predsjednika SDP BiH kandidata kojeg podržavaju KO SDP TK i sve općinske organizacije".

- Dakle, on se bori protiv članova i simpatizera SDP koji su osvojili 37 posto ukupnog broja glasova na Općim izborima. Mi smo jedina kantonalna organizacija SDP koja je pobijedila na izborima – zaključio je Bijedić. 

Izvor:  Tuzlalive.ba

Istočna Bosna