14
Maj

OVO JE MAPA POPLAVLJENIH PODRUČJA U BOSNI I HERCEGOVINI

Published in BiH

Poplave koje su jučer zahvatile nemali dio Bosne i Hercegovine danas su nastavile da prave probleme građanima. U pojedinim mjestima registrovana je stagnacija, pa i pad vodostaja, ali u drugim krajevima voda nastavlja otežavati život.

 

poplavljena podrucja

 

Kako je vidljivo u priloženoj mapi pogođenih područja, povišen vodostaj zabilježen je u sliku rijeke Bosne, od Zenice prema sjeveru, u slivu rijeke Vrbas i slivu rijeke Une na krajnjem zapadu Bosne i Hercegovine.

 

Za razliku od poplava 2014. godine, velika promjena vodostaja zaobišla je šire područje Sarajeva, kao i sami istok naše zemlje, odnosno Drinu i njene pritoke, računajući na ušće Drine u Savu, odnosno regiju Semberije koja je prije pet godina bila naročito pogođena poplavama.

 

Također, veći dio Tuzlanskog kantona je ostao pošteđen, kao i jugozapad države, a Hercegovina tradicionalnio nema problema sa poplavama kada i ostatak zemlje.

 

Također, poplave su, po ko zna koji put, piše Klix, prešle entitetske linije te su institucije ovih administrativnih jedinica upućene jedne na druge što saradnju čini obaveznom može biti samo benefit za građane.

Istočna Bosna