Print this page
14
Maj

U ZAVIDOVIĆIMA POTOPLJENA VOZILA, HAOS I U BANOVIĆIMA: KUĆE U SELIMA KOD ŽEPČA ODSJEČENE OD SVIJETA

Published in BiH

I na području općine Zavidovići nije ništa bolja situacija nego u drugim općinama. Na dijelu lokalnog puta u mjestu Dolina-Alići, saobraćaj je u potpunosti paraliziran. Ima i vozila koja su potopljena. 

 

 

U ponedjeljak u 22 sata održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Banovići. Na prijedlog Štaba civilne zaštite Banovići, načelnik općine donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Banovići.Sve raspoloživo ljudstvo i mašine su na terenu i rade na uspostavljanju ponovne putne komunikacije na regionalnom putu Banovići – Zavidovići. Zbog veće količine vode na kolovozu, na ovoj dionici puta obustavljen je saobraćaj.

 

 

Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je imala više intervencija s pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići, gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije bit će poslana mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta.Kišne padavine na području Živinica od ponedjeljka u znatnoj mjeri su povećale količinu vode u koritima rijeka Gostelja, Oskova i Spreča, kao i lokalnim vodotocima, te samim tim postoji potencijalna opasnost o izlijevanju u naseljima i dijelovima naselja u neposrednoj blizini vodotoka.

 

Iz Općinske službe civilne zaštite upozorili su stanovništvo ovih područja na zakonom propisane obaveze poduzimanja mjera samozaštite.– Prema dosadašnjim zapažanjima, nivo vode u koritima navedenih rijeka je u kontinuiranom porastu te još jednom upozoravamo stanovništvo na ozbiljnost situacije, kao i o zakonom propisanoj obavezi provođenja mjera samozaštite – kazao je Enver Jukić, šef Službe civilne zaštite općine Živinice.

 

 

Zbog vode na putu uslijed visokog vodostaja jezera Breštica u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu R 469 Banovići-Zavidovići.U naselju Orahovica, uslijed jakog pljuska kiše izlila se rijeka Turija te poplavila poljoprivredno zemljište i okružila nekoliko stambenih objekata. Do momenta slanja izvještaja voda nije prodrla u objekte, a na lice mjesta izašla je PVJ Lukavac sa pumpama za crpljenje vode.Obzirom da se radi o vodotoku bujičastog karaktera, za vrijeme boravka vatrogasaca nivo je Turije pao za 10 cm, te se prati daljnje stanje vodostaja rijeke.

 

 

PVJ Banovići je imala više izlazaka na intervenciju sa pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije biće poslata mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta.Na području općine Doboj istok Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita i u priobalju poplavila oko 10 ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaji svih lokalnih vodotoka su u porastu.Nivo rijeke Bosne u Žepču je u porastu, a u pojedinim mjestima se izlila i izazvala probleme. Više od 20 kuća u naselju Polje potpuno je odsječeno.

 

 

Poplavljena je i željeznička pruga u mjestu Begov Han, kao i putna komunikacija.Mještani su očajni i kažu da im niko nije pritekao u pomoć te da su se sami cijelu noć borili da zaštite kuće.Nastava na području cijele općine je otkazana u svim osnovnim i srednjim školama.U pojedinim naseljima općine voda je preplavila dvorišta i prizemlja kuća. Građani strahuju da će se ponoviti poplave iz 2014. godine kada su doživjeli potpunu katastrofu, ostali bez svojih domova, a polja su uništena.U većini naselja voda je zamućena pa je potrebno prokuhavati prije konzumiranja.

 

(Hayat / Foto: Facebook)