14
Maj

I FEDERACIJA BIH JE SPREMNA DA PRAVI REZERVNI SASTAV POLICIJE?

Published in BiH

Na nastavku vanredne sjednice o sigurnosnoj situaciji FBiH u ime Komisije za sigurnost Predstavničkog doma zastupnik Damir Mašić iznio je zaključke koji su na sjednici Komisije usvojeni jednoglasno. Radi se o četiri zakljucka.

Prvi je da Komisija od međunarodne zajednice, a prije svega OHR-a, traži da odmah i neodložno zaustavi antidejtonske aktivnosti u vezi s formiranjem rezervnog sastava policije RS-a.

U dugom zaključku se traži od nadležnih državnih institucija procjena sigurnosne situacije u BiH nakon donošenja spomenutog zakona u RS-u.

U trećem zaključku Komisija poziva nadležne s federalnog nivoa, kao i sve kantonalne MUP-ove da popune redovne sastave policije i da ih kvalitetno opreme.

U posljednjem zaključku se kaže da će, ukoliko ne dođe do obustave ovih aktivnosti u RS-u, Federacija će preduzeti sve mjere da zaštiti svoje građane. Objašnjavajući posljednji zaključak, Mašic je rekao da on podrazumijeva i uvođenje rezervnog sastava policije FBiH.

Zastupnik iz Kluba HDZ-a BiH Mladen Bosković kazao je da će oni podržati popunjavanje policijskih struktura u Federaciji, ali ne i uvođenje rezervnog sastava. Hasan Muratović iz SDP-a je kazao da vrsta oružja o kojoj se priča u RS-u svjedoči da se tu ne radi o pravljenju rezervnog sastava policije RS-a, nego o formiranju vojske RS-a.

(Elma Begović-Omerašević/Hayat / Foto: Hayat)

Istočna Bosna