14
Maj

Načelnik Banovića proglasio stanje prirodne nesreće

Published in BiH
 

U ponedjeljak u 22 sata održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Banovići.

 

Na prijedlog Štaba civilne zaštite Banovići, načelnik općine donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Banovići.

Svo raspoloživo ljudstvo i mašine su na terenu i rade na uspostavljanju ponovne putne komunikacije na regionalnom putu Banovići – Zavidovići. Zbog veće količine vode na kolovozu, na ovoj dionici puta obustavljen je saobraćaj.

Profesionalna vatrogasna jedinica Banovići je imala više intervencija s pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići, gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu. Na određene lokacije bit će poslana mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta.

 

Kišne padavine na području Živinica od ponedjeljka u znatnoj mjeri su povećale količinu vode u koritima rijeka Gostelja, Oskova i Spreča, kao i lokalnim vodotocima, te samim tim postoji potencijalna opasnost o izlijevanju u naseljima i dijelovima naselja u neposrednoj blizini vodotoka.

Iz Općinske službe civilne zaštite upozorili su stanovništvo ovih područja na zakonom propisane obaveze poduzimanja mjera samozaštite.

– Prema dosadašnjim zapažanjima, nivo vode u koritima navedenih rijeka je u kontinuiranom porastu te još jednom upozoravamo stanovništvo na ozbiljnost situacije, kao i o zakonom propisanoj obavezi provođenja mjera samozaštite – kazao je Enver Jukić, šef Službe civilne zaštite općine Živinice.

Istočna Bosna