14
Maj

Besana noć u mnogim područjima BiH: Kritično u Maglaju, Doboj Jugu, većem dijelu Krajine

Published in BiH

Ima ovdje i naše krivice jer se u rijeke svašta baca, što uzrokuje začepljenje korita, a onda nam priroda ovako vraća, kaže Edin Talić, dežurni operativni u Kantonalnoj upravi Civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona 

 

Mnoge porodice na području Zeničko-dobojskog kantona imale su besanu noć nakon što su se rijeke izlile iz svojih korita.

Kako nam je jutros kazao Edin Talić, dežurni operativni u Kantonalnoj upravi civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, najteža situacija je na području općine Maglaj i Doboj Jug, gdje je proglašeno i stanje prirodne nesreće.

- U Doboj Jugu poplavljeno je poljoprivredno zemljište, nakon čega je proglašeno stanje prirodne nesreće, jer voda prijeti kućama. U maglajskom naselju Liješća pod vodom je deset objekata. Ono što je najvažnije je da nisu ugroženi ljudski životi. Mi smo građane upozorili na vrijeme, svi su znali šta ih čeka, pa su se mnogi i pripremili – kaže Talić.

Prema njegovim riječima, posljednje mjerenje rijeke Bosne u Zenici iznosi 280 centimetara, što znači da je stagnirala oko 20 centimetara u odnosu na protekli period.

- Ima ovdje i naše krivice jer se u rijeke svašta baca, što uzrokuje začepljenje korita, a onda nam priroda ovako vraća – ističe Talić.

Vanredno stanje

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić proglasio je kasno sinoć vanredno stanje u dijelu grada - u naseljima uz vodotok Vrbanje i nizvodno od ušća te rijeke u Vrbas.

 

Banja LukaBanja Luka

 

Jutros je, kazao je, situacija bolja, u smislu opadanja vodotokova i povlačenja vode u zonama u kojima je došlo do izlijevanja.

Kao jedna od preventivnih mjera u Banjoj Luci danas ne rade škole i vrtići. 

Tokom protekle noći, kada je angažiran kompletan sastav civilne zaštite i sva raspoloživa tehnika kako bi se odbranile kritične tačke na vodotokovima, najveće probijanje vode bilo je na području uz vodotoke u Česmi i Budžaku.

U tom naselju je poplavljeno više kuća uz Vrbas.

 

poplava TeslićPoplave u Tesliću

 

Kako nam je kazao Dule Borić, dežurni operativni u Civilnoj zaštiti, na području općine Teslić poplavljena su mnoga domaćinstva i oštećeni su mostovi i saobraćajnice, a stanovnici nemaju vodu i električnu energiju.

- Što se tiče vodostaja na području naše općine, oni od jutros stagniraju, ali su još znatno veći od normalnog. Ono što je od jutros naš zadatak jeste da stanovništvo osiguramo pijaćom vodom – kazao nam je Borić.

 

most u ČelincuVoda je odnijela most u Čelincu

 

Načelnik Općine Čelinac Momčilo Zeljković rekao je da je sinoćnja situacija u toj općini bila blizu proglašenja vanredne situacije, ali da je nakon povlačenja Vrbanje u korito te opadanja Jošavke i Ukine danas došlo do stabilizacije stanja. Međutim, zbog klizišta u Marjanovićima i dalje su odsječeni od Banje Luke, a ekipe su na terenu. Voda je odnijela i most u Čelincu.

Rijeka Vrbanja u Čelincu je od protekle noći u opadanju i njen nivo je smanjen za više od dva metra. U toj općini prijavljen je veliki broj klizišta, oštećene infrastrukture, kao i poplavljenih domaćinstava i u gradskoj i seoskoj zoni, gdje ih je više od stotinu.

Pod vodom su i brojni pomoćni objekti. Zeljković je rekao da je rijeka Jošavka nanijela velike štete građanima, dok je Vrbanja većim dijelom toka ostala u koritu. Štab za vanredne situacije je odlučio da se obustavi rad u svim osnovnim školama na području te općine.

Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić sinoć je poručila da je obustavljena nastava u Banjoj Luci, Tesliću, Bosanskom Novom, Čelincu, Trnu i Laktašima.

Hidrometeorološka situacija u RS-u od jutros je povoljnija, pa je i stanje u poplavljenim područjima u ovom entitetu bolje. Prema riječima Željka Stojanovića, portparola Civilne zaštite RS-a, Vrbas i Vrbanja su u opadanju.

- Od ponoći do jutros Vrbanja je opala za 83 centimetra, a Vrbas između predposljednjeg i posljednjeg mjerenja za 20 centimetra. U Delibašinom selu Vrbas opada, a ono što je važno opada i ispod ušća Vrbanje u Vrbas. Napomenuo bih da je kompletan rezervni sastav Civilne zaštite Grada Banje Luke aktiviran u dežurstvu – kaže Stojanović.

U Čelincu Vrbanja ima tendenciju opadanja. Rijeka Jošanka je u koritu, a problemi sa izlivanjem se smanjuju.

- U Prijedoru Sana je na koti vanredne odbrane od poplava 460 centimetara, pa se intenzivno vrši osmatranje i pripremanje za odgovor u slučaju da dođe od izlivanja rijeke. U Bosanskom Novom Sana i Una su u tendenciji rasta, pa je proglašeno stanje redovne odbrane od poplave. U Doboju Bosna je u blagom opadanju, kao i Usora u Tesliću. Uprava Civilne zaštite RS zajedno sa Vodama RS, u Bosansku Dubicu uputili su 1.500 vreća za pijesak, 1.000 u Bosansku Kostajnicu i 1.000 u Bosanski Novi – dodao je Stojanović.         

Kritično u Unsko-sanskom kantonu

Općine Bosanska Krupa i Sanski Most proglasili su stanje prirodne nesreće zbog poplava, koje je prouzrokovala obilna kiša u posljednja dva dana. Na sinoćnjoj vanrednoj sjednici Štaba civilne zaštite Unsko-sanskog kantona (USK) konstatovano je da ipak nema elemenata da se donese takva odluka za područje cijelog kantona, s obzirom na to da je situacija u drugim gradovima i općinama trenutno pod kontrolom.

- Zajedno sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite procijenili smo da trenutno nema potrebe za uvođenjem vanrednih mjera u svim gradovima i općinama USK, iako smo odlučili da na dva dana prekinemo nastavni proces u svim osnovnim i srednjim školama. Najteža je situacija u Sanskom Mostu i Bosanskoj Krupi i odmah smo donijeli odluku o finansijskoj pomoći, tako da će obje općine dobiti po 20.000 KM - rekao je premijer USK Mustafa Ružnić.

 

Bosanska Otoka  FOTO: M. Ćehić 

 

Ministarstvo obrazovanja, nauke kulture i sporta USK donijelo je Odluku o prekidu nastavnog procesa u svim osnovnim i srednjim školama u kantonu, ponajviše zbog neprohodnosti određenih lokalnih putnih dionica.

Vanrednom sastanku u Bihaću prisustvovao je i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, koji je potvrdio značajan angažman pripadnika, mehanizacije i pomoćne opreme u Sanskom Mostu.

- Oko 120 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite stacionirano je u središtu Sanskog Mosta. Na raspolaganju su nam motorni čamci, ekipa za eventualnu evakuaciju, medicinsku pomoć, pumpe za ispumpavanje vode, vreće za pijesak i ostala neophodna oprema. Pratit ćemo situaciju, a spremni smo za reakciju i u drugim gradovima i općinama ukoliko za to bude potrebe - istakao je Solak.

Kada su u pitanju vodostaji rijeka, Sana je nadmašila prvu kriznu tačku od 380 centimetara, dok je Una u Bihaću oko tridesetak centimetara ispod kritičnog nivoa od jednog metra. Evidentirano je nekoliko manjih odrona u Bihaću i Cazinu, a zbog izlijevanja rječice Horljave odsječeno je naselje Vilenjača u Cazinu.

Besana noć

Stanje elementarne nepogode jutros je proglašeno i u Tešnju. Kako nam je kazala Majda Kovač, viši stručni saradnik za odnose s javnošću u Federalnoj upravi civilne zaštite, najteže je bilo u Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

-Stanovnici Sanskog Mosta i Usore imali su još jednu besanu noć. Fedederalna uprava civilne zaštite, kantonalne civilne zaštite, općinske službe, komunalna preduzeća, zajedno sa građanima, stalno su na terenu i rade svoj posao kako bi se odbranili od poplava. Napunjene su 32.000 vreće s pijeskom, mašine su bile na kritičnim mjestima, pravili su se nasipi - kaže Kovač.

Prema njenim riječima, najkritičnije je bilo u Sanskom Mostu jer je voda u jednom dijelu probila nasip u naselju Šehovci.

- Poplavljeno je nekoliko kuća. Kiša još pada, a znamo da Sanski Most okružuju mnoge rijeke, pa su svi i dalje u pripravnosti. Vodostaj rijeka u ovom gradu jutros je 440 centimetara i može se reći da ona već stagnira – naglašava Kovač.

Zbog predostrožnosti neka mjesta u Matuzićima su evakuirana. Radi se o starim i bolesnim licima, koja su na vrijeme prebačena na sigurnija odredišta.

- Vrbas je u svom koritu, a Bosna na području Maglaja od jutros također stagnira. Naglasila bih još da na području Bihaća i Cazina ima odrona, a zbog izlijevanja rijeke Horljave, jedno vrijeme naselje Vilenjača bilo je odsječeno – dodala je Kovač.

 

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna