13
Maj

Maturantica iz Banovića nije mogla na školski pano jer joj je rečeno da je previše našminkana

Published in BiH

Maturantici Nejri Bajrić iz Banovića nije dozvoljeno da se njena fotografija nađe na zajedničkom panou njenog razreda jer su direktorica i pedagogica Osnovne škole “Treštenica”, priča nam ogorčena djevojka, smatrale da nosi previše šminke.

clipboard image 54af2417


U potrazi za pravdom, 15-godišnjakinja je odlučila podijeliti svoju priču s javnošću, a koju nam je potvrdio njen otac Dževad Bajrić, inače dugogodišnji uposlenik škole koju pohađa njegova kćerka.

 

Deveti razred Nejra je završila sa odličnim uspjehom. Kaže kako je dugih devet godina čekala i radovala se svojoj tituli maturantice. Međutim, kada je došao dan da to proslavi sa svojim školskim kolegama fotografisanjem za maturantski pano, to su joj onemogućili zbog “previše šminke”. Inače škola ima pravilnik koji zabranjuje šminkanje, ali Nejra tvrdi kako su taj dan svi došli našminkani u školu.

 

“Bio je ponedjeljak. Imali smo dogovoreno fotografisanje i sve djevojke su taj dan došle našminkane u školu. Čak su i muškarci stavljali pudere. Ali, direktorica i pedagogica su mene pozvale i rekle mi da se ne mogu slikati sa šminkom te da mogu slobodno kući. Sve druge djevojke objavile su svoje fotografije po Facebooku i vidi se koliko su našminkane. Fotograf se s njima raspravljao da i ja trebam biti na panou, ali one nisu dozvolile. Na kraju sam se samo uslikala za uspomenu, ali moje fotografije nema na panou”, kazala nam je Bajrić.

 

Njeni roditelji uputili su dopise nadležnom ministru obrazovanja i Školskom odboru OŠ “Treštenica” povodom ovog slučaja, ali još nisu dobili odgovore. Kako saznajemo, direktorica ove škole je Mevlida Mujić, a pedagogica Aldina Rahvanović.

 

 

“Ja sam kao i stotine drugih maturanata ovog kantona, države i regije, ali postoji velika razlika između njih i mene. Svi ti maturanti su sada negdje na panou sa svojim vršnjacima i nastavnicima, ali ne i ja. Da li je neko upamtio ovakav slučaj poniženja i diskriminacije jednog djeteta. Ja sam obilježena, ja sam ponižena, ja sam žigosano i istraumirano dijete i ne znam da li ću ikada više biti kao prije. Meni su polomljena krila prije nego sam poletjela u život. Da li je to ispravno, pedagoški, ljudski”, pita se Bajrić.

 

Ona nam otkriva kako je i ranije imala probleme kada je pedagogici prijavljivala prijeteće poruke iz razreda sa sadržajem kako će je neko pretući ispred škole, ali kako nije dobila nikakvu pomoć i zaštitu.

 

Kao i drugi maturanti, i Nejra je podijelila svoju fotografiju na društvenim mrežama, ali ne zbog popularnosti i lajkova, već uz molbu za pomoć da pronađe pravdu. Veliki broj korisnika interneta podržao je maturanticu iz Banovića i osudio ponašanje školske uprave.

 

IB.com/klix

Istočna Bosna