30
April

ORUŽANE SNAGE BIH BOGATIJE ZA 205 VOZILA: MINISTARSTVO ODBRANE IZDVOJILO 21,2 MILIONA MARAKA

Published in BiH

Ministarstvo odbrane BiH u naredne tri godine planira nabaviti 205 vozila za potrebe Oružanih snaga BiH i za njih iz budžeta izdvojiti oko 21,2 miliona KM.

 

Višegodišnji projekt

 

Prema tenderu koji je objavljen u četvrtak, Ministarstvo će kupiti putnička i teretna vozila, minibuse, cisterne za gorivo, autobuse, sanitetska i vatrogasna vozila...

 

Tender je podijeljen na 21 lot, a zainteresirani ponude mogu dostavljati do 11. juna. Mjesto isporuke je kasarna „Rajlovac“ u Sarajevu.

 

Kako je navedeno, riječ je o „višegodišnjem projektu osiguranja i unapređivanja operativnosti motornih vozila Oružanih snaga BiH od 2019. do 2021. godine“.

 

Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH, kazao je za Avaz da su vozila Oružanih snaga stara po 30 i više godina te da je nabavka novih predviđena planom modernizacije iz 2017.

 

Ispuniti zadatke

 

- Mora se ulagati da bi mogli ispuniti svoje zadatke i misije i bili kompatibilni sa standardima NATO-a. Jedino je problem što se dva ili tri puta raspisuje taj tender – dodao je Hadžović.

 

Ukazao je da se od oko 290 miliona maraka budžeta Ministarstva, 85 posto izdvaja za personalne troškove, odnosno plaće, naknade, korištenje auta, smještaj...

 

- Tek 15 posto ostane za operativne zadatke i ulaganje, gdje spadaju oprema, ishrana vojnika, vježbe. A u svijetu je praksa da 50 posto ide za personalne troškove, 30 posto na operativne zadatke i 20 posto za ulaganje – rekao je Hadžović.

 

Ministarstvo odbrane u februaru ove godine poništilo je prethodni tender za nabavku 205 vozila nakon što je Ured za razmatranje žalbi BiH usvojio žalbu firme „Premier Febeco“ iz Mostara.

 

Šta se planira kupiti

 

Prema tenderu, planira se, između ostalog, kupovina 28 putničkih vozila, 54 kombija, 46 terenskih vozila, deset minibusa, šest autobusa, 15 sanitetskih vozila, pet hladnjača, pet vatrogasnih vozila.

 

Traže se i dva viljuškara, četiri cisterne za vodu, dvije cisterne za gorivo i još dvije za aviogorivo...

 

(Hayat / Foto: Arhiv)

Istočna Bosna