Print this page
11
April

Košarac: SDA traži novo ministarstvo, neka DF-u daju jedno svoje, Osmanović: Poštujte vi Ustav i Zakon o odbrani

Published in BiH

Usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana je tehničko, a ne političko pitanje od kojeg bi svi imali koristi, kazao je Osmanović

FOTO: FENA
 

Na jučer održanom sastanku delegacija SNSD-a i SDA predloženo je formiranje novog državnog ministarstva, kao način rješavanja pitanja raspodjele ministarstava u Vijeću ministara, potvrdio je član Predsjedništva SNSD-a i državni zastupnik Staša Košarac.

- To je za nas neprihvatljivo, jer bi to predstavljalo kršenje Ustava i zakona. Ako SDA želi uvesti novog partnera u vlast, to je njihovo legitimno pravo, ali to ne mogu raditi zadiranjem u ono što prema Ustavu pripada predstavnicima RS-a, niti kršenjem Ustava predlažući formiranje novog ministarstva. To je naš jasan politički stav od kojeg nećemo odustati i na kojem ćemo insistirati, odnosno da onima koji su dobili povjerenje birača u RS-u pripadnu mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i još tri ministarstva. Ako SDA želi uvesti DF u vlast, neka im iz bošnjačke kvote daju jedno ministarstvo - kazao je Košarac.

On je najavio da će SNSD uskoro u parlamentarnu proceduru predložiti set od 27 zakona kojima bi se, kako je rekao, vratile nadležnosti RS-u koje su, prema njegovim riječima, oduzete odlukama visokih predstavnika.

Osim toga, za nefunkcionisanje državnih institucija, odnosno za nezasjedanje Zastupničkog doma državnog Parlamenta, optužio je SDA.

- Njihovo uvjetovanje je razlog zbog kojeg Zastupnički dom ne zasjeda. Naime, ne postoje politički preduvjeti za održavanje sjednica, a osnovni je imenovanje novog Vijeća ministara. Sadašnji ministri iz RS-a nemaju legitimitet birača i oni mogu predstavljati samo sebe u Vijeću ministara, a nikako RS. Novo Vijeće ministara je trebalo biti davno formirano i tražimo da se to uradi bez bilo kakakvih daljih uvjetovanja - istakao je Košarac.

Prema riječima zamjenika predsjednika SDA i državnog zastupnika Adila Osmanovića, ono na čemu insisitira SDA je poštivanje Ustava i zakona BiH, konkretno Zakona o odbrani, kao i odluka Predsjedništva BiH.

- Radi se o tehničkom pitanju koje je prebačeno na političku ravan. Usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana je trebalo biti tehničko pitanje od kojeg bi svi imali koristi, kako u sigurnosnom, tako i u političkom i eknomskom smislu - dodao je Osmanović.

Odgovarajući na pitanja novinara dotakao se i problema izgradnje Pelješkog mosta.

- Mi smo namjeravali pokrenuti pitanje slobodnog pristupa otvorenom moru pred Sudom za pomorsko pravo u Hamburgu, ali smo imali blokadu visokih zvaničnika u institucijama BiH iz reda hrvatskog naroda. Pravobranilaštvo BiH zbog te opstrukcije nije uputilo naš zahtjev spomenutom sudu da se riješi ovo pitanje. Međutim, mi nećemo odustati i pokušat ćemo pronači druge načine da se riješi pitanje pristupa BiH otvorenom moru prije nego što bude izgrađen Pelješki most. U protivnom, BiH će prestati biti pomorska zemlja - istakao je Osmanović.

Govoreći o uspostavi vlasti, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajuća Zastupničkog doma BiH Borjana Krišto je kazala kako HDZ insistira na jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda, kao i ostalih građana.

- Naš cilj je izmjena Izbornog zakona u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH,u vezi sa legitimnim predstavljanjem konstitutivnih naroda. Na proteklim izborima smo ušli u rizik da se oni održe bez izmjena Zakona i dobili smo kao rezultat da je Centralna izborna komisija, koja je jedno tehničko tijelo, na sebe uzela ulogu zakonodavca - kazala je Krišto.

Izvor:   Faktor

Last modified on četvrtak, 11 April 2019 14:35