10
April

Promovisana Salkićeva knjiga "Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo"

Published in BiH

Želio sam da ostane zabilježeno ono kroz šta prolaze Bošnjaci i svi nesrbi na prostoru entiteta RS - izjavio je Salkić

 

 

U organizaciji Općine Ilidža i Srednje škole grafičkih tehnologija, dizajna i multimedija u Multimedijalnoj sali, pred velikim brojem građana i učenika promovisana je knjiga "Godine borbe za slobodu, čast i dostojanstvo" autora Ramiza Salkića, potpredsjednika RS-a.

 

Knjiga se bavi analizom i položajem Bošnjaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

 

U knjizi se analiziraju svi problemi Bošnjaka u RS-u, dokazi o diskriminaciji svih ovih godina. Knjiga nudi i rješenja za probleme koje imamo kao narod. Jedan od recenzenata knjige je novinar Samir Karić koji je rekao da autor kroz ovu knjigu donosi najtemeljitiji prikaz položaja i stanja Bošnjaka u ovom bh. entitetu.

 

- Sve ono što građani žele znati o problemima Bošnjaka, od ustavne pozicije, napada na povratnike, diskriminacije, nemogućnosti zapošljavanja, preko pozicije u vlasti i konstitutivnosti, do negiranja identiteta, bosanskog jezika, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, sadržano je u ovoj knjizi - kazao je Karić.

 

Ramiz Salkić

 

-Želio sam da ostane zabilježeno ono kroz šta prolaze Bošnjaci i svi nesrbi na prostoru entiteta RS, da ostane zabilježena ta sistemska diskriminacija u kojoj se mi trenutno nalazimo te da ostane zabilježen i na neki način analiziran ustavni položaj Bošnjaka na ovom prostoru – izjavio je Salkić.

 

Kako je dodao, želio je na neki način da pošalje poruku da se to stanje mora promijeniti te da se taj prostor konačno mora otvoriti i biti prostor svih građana i prostor u kojem će svi građani imati jednaka prava i jednake mogućnosti, saopćeno je iz Općine Ilidža.

 

Izvor:   Faktor

Last modified on četvrtak, 11 April 2019 09:05

Istočna Bosna