08
April

PLJAČKAO KOMŠINICU, PA DOŠLO DO PREOKRETA: 'DRAGI NERMINE, BI L’ TI TO MENE UBIO'

Published in BiH

Kantonalni sud u Zenici osudio je na godinu i po robije Nermina Šolbića, jer je, sudeći po presudi, držeći nož u ruci pokušao da opljačka komšinicu, ali ga je ona prepoznala, nakon čega je on odustao od razbojničkog pohoda.

U prvostepenoj presudi navedeno je da je Šolbić kriv što je 24. novembra prošle godine, između 18 i 18.30, znajući da kćerke H.Đ. rade u inostranstvu i da joj šalju novac te da prima penziju, kao i da je sama, prišao do njene kuće.

- Nakon što se prethodno maskirao tako što je preko glave navukao šal sa prorezima za oči i nakon što je ugasio svjetlo koje je bilo upaljeno ispred kuće, držeći nož u ruci, pozvonio je - navodi se u presudi, a potvrđeno je Nezavisnim.

Kako se dodaje, kada je H.Đ., ne pitajući ko je, otključala i otvorila ulazna vrata kuće, naglo je i on otvorio vrata, tako maskiran i držeći nož u ruci sa uperenom oštricom prema penzionerki.

- Ona je, kada ga je vidjela, počela da vrišti i zbog straha se povukla u dnevni boravak - ističe se u presudi.

Sudeći po presudi, razbojnika je tada uhvatio strah da neko ne čuje za dramu u kući u koju je uletio.

- Da ne bi neko primijetio ili čuo šta se dešava u kući, držeći oštricu noža usmjerenu prema njoj, prstom preko usta joj je naređivao da šuti, ne govoreći joj ništa - navodi se u ovoj presudi.

Sudeći po presudi, tada se događa nesvakidašnji obrat ove pljačke.

- Kada je H.Đ. sjela na trosjed i posumnjala na svog komšiju Nermina Šolbića, ona mu se obratila riječima: ‘Dragi Nermine, bi l’ ti to mene ubio' - naglašava se u presudi Kantonalnog suda u Zenici.

Tada je, kako se može zaključiti iz presude, razbojnik shvatio da je njegov plan propao.

- Shvativši da ga je H.Đ. prepoznala, skinuo je masku sa glave, spustio nož na sto te joj odgovorio: ‘Dobro je da si me poznala, moglo je biti svašta' - naglašava se u ovoj presudi.

Dodaje se da je penzionerka potom otišla do sudopera da se napije vode kako bi se smirila.

- A on je uzeo nož i kapuljaču, a zatim otišao i nije izvršio razbojništvo - navodi se u presudi.

Istočna Bosna