08
April

DA LI JE U REDU DA BAKE ČUVAJU VAŠU DJECU POTPUNO BESPLATNO, ILI BI TREBALO DA IM PLAĆATE ZA TO?

Published in BiH

Vrtići i dadilje su preskupi za neke roditelje pa se na različite načine snalaze kada je čuvanje djece u pitanju.

Oni koji mogu plaćaju vrtiće ili skupe dadilje, a oni koji nisu u mogućnosti da sebi priušte takav tretman u pomoć zovu svoje roditelje, pa nerijetko bake i dede čuvaju unuke.

Ali, čuvanje djece je veoma zahtjevan posao, zato da li je u redu i da bakama i dedama plaćate da to rade ili da očekujete da oni to rade besplatno?Kolika plata za njih bi bila u redu?

Nedavna istraživanja su pokazala da bake i dede roditeljima mjesečno uštede oko 200 eura na čuvanje djece.Oko 65 posto nana i deda preuzima brigu o mališanima tokom radne nedjelje i tako svojoj djeci štede oko 2.000 eura na godišnjem nivou.

 

- Ja čuvam mog unuka 5 dana u nedjelji od 7 ujutru do 17 sati poslijepodne. Moja kćerka mi je prije nego što se beba rodila rekla da će mi plaćati 50 eura sedmično za moje usluge, ali sam na kraju završila tako što to radim za džabe. Nije da nemaju novca jer stalno kupuju nove stvari i idu na ručkove i večere u restorane, kaže ova baka.Dodaje da joj novac nije najbitniji, ali da bi joj dobro došao. Rekla je da bi mogla da nađe plaćeni posao da ne mora da čuva unuke. Ne želi da pokreće ponovo ovu temu sa kćerkom jer se boji da će je povrijediti.Mnogi su se složili da je kćerka iskorištava jer joj ona pomaže da uštedi na stotine eura, a iako ona voli svog unuka ne treba da ga čuva 5 dana u nedjelji, prenosi “Pink“.

 

Neki su ženu ohrabrili da pronađe plaćeni posao i kaže kćerki da ne može da se stara o djetetu bez da bude plaćena za to koliko su se dogovorile.Ima i onih koji su stali na stranu kćerke i istakli da ona nije samo zaboravila na dogovor sa majkom već da je možda to posljedica troškova koji imaju sada jer su stvari koje su bebi potrebne jako skupe.

 

(Hayat/Foto:  Ilustracija)

Istočna Bosna