03
April

Akcija "Farmer": Bivši ministar Desnica Radivojević predat Tužilaštvu KS

Published in BiH

Radivojević je uhapšen jučer zbog sumnje da je posredovao dodjeli traktora doniranih iz Kine

 

 
 

Desnica Radivojević, bivši ministar u Vladi FBiH, koji je jučer uhapšen u nastavku akcije "Farmer" zbog sumnje da je posredovao nezakonitoj dodjeli traktora doniranih iz Kine, predat je u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo.

 

Njega su pripadnici FUP-a doveli u zgradu kantonalnog Tužilaštva, gdje će biti zadržan, a nakon što ga ispita tužilac koji vodi istragu, donijet će odluku da li će za njega eventualno tražiti pritvor ili mjere zabrane.

 

Desnica Radivojević bivši je član SDA, a bio je ministar u Vladi FBiH u vrijeme koalicije SDA-SDP kada je premijer bio Nermin Nikšić. Tačnije, Radivojević je u dva navrata obavljao ministarsku funkciju, kao prvi čovjek Ministarstva trgovine FBiH i Ministarstva prostornog uređenja.

 

U akciji kodnog naziva "Farmer" do sada je, ukupno sa Radivojevićem, uhapšeno devet osoba. Većina njih su bili dužnosnici Vlade FBiH u periodu 2011-2015.

 

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer je održano i ročište u vezi sa prijedlogom za određivanje pritvora osumnjičenima u slučaju "Farmer" Ivici Mladini, Refiku Džafi i Vahidu Jašareviću.

 

Za pet ostalih osumnjičenih Abdulaha Tutmića, Senada Jakešića, Mehmeda Nikšića, Envera Smajića i Huseina Selimovića tražene su mjere zabrane napuštanja boravišta, sastajanja sa svjedocima ili saučesnicima, te obavezno javljanje nadležnoj policijskoj stanici.

 

Na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, na širem području Federacije Bosne i Hercegovine u prethodna dva dana oduzeto je 28 traktora i poljoprivrednih mašina, koje su nezakonito prodate i dodijeljenje trećim osobama.

 

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna