02
April

Muslimani večeras obilježavaju Lejletu-l-miradž: "Srce se čisti namazom i učenjem Kur'ana"

Published in BiH

Namaz je stub vjere, učeći Ettehijjatu ponavljamo dijalog između Rabba i Njegovog posebnog roba u nadi da i mi osjetimo Allahovu blizinu i zadovoljstvo, a tri ajeta su dragulji iz riznice ispod arša

 

Preduvjet miradža je čišćenje srca

 

Večeras od akšama nastupa mubarek noć Lejletu-l-miradž, po Takvimu Islamske zajednice u BiH 27. noć mjeseca redžeba i ona je, po redoslijedu, druga mubarek noć koju tradicionalno obilježavaju muslimani u BiH tokom tri mjeseca redžeba, ša'bana i ramazana.

 

- Ovi mjeseci su u narodu poznatiji pod nazivom učajlaci, turcizam koji doslovno znači tromjesječje, i njihova posebna odlika je, između ostalih, i obilježavanje četiri mubarek noći. Lejletu-l-miradž je podsjećanje na Isra, posebno i tajnovito putovanje Muhammeda a.s. u jednom času noći iz Mesdžidu-l-Harama u Mekki do Mesdžidu-l-Aksa u Kudusu, i na Miradž, putovanje sa stijene u više nebeske sfere i dalje – kaže Dervo-efendija Hodžić, imam Nove džamije u Hrasnici.

 

Historijski gledano, prema riječima efendije Hodžića, ovo putovanje se desilo nakon perioda velikih iskušenja za Muhammeda a.s. u kojima je ostao bez dva ključna ljudska oslonca; supruge hazreti Hatidže, koja je bila njegova najveća podrška i amidže Ebu Taliba, njegovog najvećeg zaštitnika.

 

- Sam historijski kontekst potvrđuje Božiji zakon da poslije teškoća dolazi olakšanje. Posebnost Muhammeda a.s. i njegov specijalan status kod Allaha dž.š. je potvrđen time što je on jedino Božije stvorenje koje je i tijelom i dušom svjedočio Allahovu dž.š. blizinu kao ni jedan poslanik ili melek prije njega. To su potvrdili i svi Allahovi poslanici kojima je on u zajedničkom namazu klanjao kao imam. Kao njegovi sljedbenici, muslimani kroz obilježavanje ove mubarek noći treba da ukazuju i ističu ovu posebnost Muhammeda a.s. jer time ukazujemo i ističemo svoju posebnost – navodi sagovornik.

 

On kaže kako je Muhammed a.s. sa Miradža donio tri važne hedijje i u isto vrijeme tri najvažnija simbola ove noći: namaz, Ettehijjatu i tri zadnja ajeta sure Bekare.

 

- Namaz je stub vjere, učeći Ettehijjatu ponavljamo dijalog između Rabba i Njegovog posebnog roba u nadi da i mi osjetimo Allahovu blizinu i zadovoljstvo, a tri ajeta su dragulji iz riznice ispod arša. U vremenu u kome preovladava materijalizam i konzumerizam Lejletu-l-miradž treba da bude poziv za afirmaciju i obnovu duhovnosti. Njena obnova je svjetlo koje treba da pobijedi tminu i tjeskobu u ljudskim dušama i nepravdu u ljudskim društvima – pojašnjava Hodžić.

 

Ističe da svaki musliman može imati svoj miradž kroz svoj namaz, ali je preduvjet tog miradža čišćenje srca. Srce se čisti čuvanjem namaza, učenjem Kur'ana, redovnim zikrullahom, sadakom i ostalim dobrim djelima.

 

Dervo ef. Hodžić, imam Nove džamije u Hrasnici

 

- Birati ono što je prirodno u vremenu kad je dunjaluk preplavljen neprirodnim stanjima i stvarima je važan Poslanikov a.s. sunnet koji treba da slijedimo – zaključuje imam Hodžić.

 

Izvor:   Faktor

Istočna Bosna