01
April

Salkić: Rezervni sastav policije MUP-a RS-a može biti zloupotrijebljen

Published in BiH

Dodao je da RS nema ni ekonomske kapacitete za taj projekat

FOTO: ARHIV
 

Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić ne smatra da postoje razlozi da RS ima rezervni sastav policije. Taj bh. entitet u ovom trenutku ima oko 7.000 zaposlenih u MUP-u od kojih je svega oko 350 Bošnjaka i još manje Hrvata.

 

- Ukoliko dođe do formiranja rezervnog policijskog sastava u RS-u, to će biti poruka da postoje policijske, odnosno oružane snage, koje se mogu suprotstaviti ili zaštititi određene projekte u RS-u, koji su bili najavljivani. S druge strane, namjera je da se jedan značajan broj građana uvede u sistem obučavanja, pripremanja, naoružavanja i da na neki način predstavljaju određenu oružanu silu, koja u datom trenutku može biti upotrijebljena i zloupotrijebljena, kako ko gleda - rekao je Salkić.

 

Dodao je da RS nema ni ekonomske kapacitete za taj projekat.

 

- Rezerverni sastav policije ne treba građanima, već politici koja se provodi - tvrdi on.

 

Ističući da je ranije upozoravao da formiranje rezervnog sastava policije RS-a može dovesti do određenih problema te izazvati različite sumnje, podsjetio je da predstavnici međunarodne zajednice i neki drugi politički faktori u BiH nisu tretirali to pitanje na najozbiljniji način.

 

-Upravo zbog tih blijedih reakcija ide se korak dalje - rekao je Salkić.

 

Izvor:  Fena

Istočna Bosna