Print this page
26
Mart

Gutić: Manjinska vlada u TK je još jedan nerealan eksperiment SDP-a

Published in BiH

Stoga je sve izvjesnije da ovo nije način za rješavanje političkih odnosa u TK, a također postaje jasno da će se rješenje naći u pregovorima stranačkih centrala na nivou FBiH

Gutić: Ne treba nam nestabilnost

 

Nakon što su SDP-ovu ideju manjinske Vlade Tuzlanskog kantona, jučer odbacili iz PDA, potpredsjednik Povjereništva SDA TK Bego Gutić, također kaže da se radi o jednom u nizu eksperimenata u režiji SDP-a.

Stoga je sve izvjesnije da ovo nije način za rješavanje političkih odnosa u TK, a također postaje jasno da će se rješenje naći u pregovorima stranačkih centrala na nivou FBiH.

- Od oktobra i izbora, SDP pokušava izvesti eksperimente da dođu do većine.  Manjinska vlada je nerelana mogućnost, jer oni traže podršku zastupnika za manjinsku vladu, a istovremeno žele imato šest ministara i premijera, dakle potpunu kontrolu. Organi SDA nisu razmatrali tu opciju, ali sam siguran da za tako nešto nema podrške. Ta opcije nudi političku nestabilnost, upravo onakvu kakvu smo imali u februaru 2014. godine, kada je SDP bio na vlasti i kada je došlo do velikih protesta - kaže Gutić za Faktor.

I on potvrđuje da će sve zavisiti od toga kako će se formirati vlast na nivou FBiH.

- Ukoliko eventualno Kukić (Mirsad, predsjednik PDA op. a.) uđe u vlast na nivou FBiH, onda je realna mogućnost da se napravi vlast u TK koju će činiti SDA, SBiH, PDA i SBB - pojasnio je Gutić.

Povjereništvo SDA TK na sjednici u nedjelju donijelo je odluku da ova stranka počene pregovore sa svim paralemntaranim strankama o formiranju vlasti, ali će se sa konkretnim pozivima na razgovore pričekati još nekoliko dana, dok postanu izvjesniji odnosni među strankama na višim nivoima.

Izvor:   Faktor