Print this page
26
Mart

Donesena odluka: Demokratska fronta započinje pregovore o formiranju vlasti

Published in BiH

U nastavku sjednice će se raspravljati o odnosima među strankama ljevice

FOTO: Muhidin Živojević
 

Demokratska fronta započinje pregovore sa svim parlamentarnim strankama o formiranju vlasti na federalnom i državnom nivou. Odluka je to Predsjedništva te stranke, koje danas zasijeda u Sarajevu.Ova odluka donesena je, navodi se, na osnovu očekivanja velikog broja građana BiH koji su dali podršku Demokratskoj fronti, kao multietničkoj – građanskoj stranci, te izboru Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH.

Demokratska fronta će se, navodi se u odluci, u narednom periodi zalagati za provedbu presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu te provedbu svih ranije usvojenih zakona i strategija Predsjedništva BiH i Parlamentarne skupštine BiH s ciljem aktiviranja MAP-a te konačnog članstva u NATO savezu.

- Također, insistiramo na ubrzanim aktivnostima na sprovedbi mape puta za dobijanje kandidatskog statusa i punopravnog članstva BIH u Evropskoj uniji – stoji u usaglašenim zaključcima.Demokratska fronta će insistirati na provedbi ekonomskih reformi i dodatnom zapošljavanju s ciljem jačanja domaće ekonomije, uz stvaranje boljeg poslovnog okruženja kroz mjere rasterećenja privrede.

- Zalagat ćemo se za sprovođenje aktivnih mjera koje će obezbijediti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svim građanima, adekvatnu socijalnu zaštitu na osnovu realnih potreba te povećati ulaganje u nauku, obrazovanje, istraživanje, razvoj, inovacije, tehnologije, kulturu i sport – navodi se u zaključcima.

Insistira se, dodaju, na donošenju propisa iz oblasti radnog zakonodavstva u skladu sa međunarodnim radničkim standardima kojima će se riješiti zdravstveno, penziono osiguranje, plaće ispod zakonom utvrđenog minimuma, zaštita na radu, porodiljska odsustva i druga prava iz radnog odnosa.

Također će insistirati na rješavanju sigurnosnih izazova te potpunoj vladavini prava u borbi protiv organizirnog kriminala, terorizma i opće prisutne korupcije u bh. društvu.

- U cilju ispunjavanja gore navedenih ciljeva, neophodno je izvršiti restruktuiranje, redefiniranje i depolitizaciju sudskih, tužilačkih i sigurnosnih organa u BiH – zaključuje Predsjedništvo Demokratske fronte.Među prioritetima rada u narednom periodu izdvajaju i rješavanje prava i statusa demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, civilnih žrtava rata nad kojima se, konstatiraju, godinama vrši svjesna diskriminacija i uskraćuju osnovna statusna prava. Potrebno je, dodaje se, hitno poduzeti mjere za realizaciju masovnih infrastrukturnih radova u oblasti saobraćajnog povezivanja i integracije zemlje, uključujući izgradnju energetske infrastrukture u BiH.U nastavku sjednice će se raspravljati o odnosima među strankama ljevice, nakon čega će biti prezentirani zaključci koji se odnose na to pitanje.

Izvor:   Faktor