Print this page
25
Mart

Deset godina kako nas je napustio ratni komandant iz Zvornika Senahid Hadžić zvani Dokto

Published in BiH

drshDeset godina kako nas je napustio, pukovnik Armije BiH, Zlatni ljiljan i ratni komandant iz Zvornika Senahid Hadžić zvani Doktor.

 

Pored učešća u najtežim akcijama na ratištima, bit će upamćen i kao jedan od rijetkih komandanata koji je s grupom boraca iz Zvornika četiri puta ulazio u opkoljenu Srebrenicu noseći tamošnjim borcima potrebna sredstva veze, hranu...


Kao komandant 242. motorizovane zvorničke brigade, Hadžić je vodio i operacije prilikom proboja Srebreničana u julu 1995. godine. Preživio je pet ranjavanja. U njegovih 40 godina stala je rijetko bogata biografija. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a kraj rata dočekao na dužnosti komandanta 9. muslimanske brigade.


Kao pripadnik Drugog korpusa Armije BiH, Hadžić je prošao sve faze obuke u jedinicama NATO-a, a dobro poznavanje engleskog i njemačkog jezika doprinijelo je da kao član prvog bh. tima učestvuje u mirovnoj misiji UN-a u Eritreji. Pored brojnih priznanja dobitnik je i Medalje UN-a. Bio je i član aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice BiH. Iza njega su ostali supruga i sin.