Print this page
25
Mart

Novinar Avdo Avdić došao na saslušanje u Tužilaštvo BiH, policija dovela i H. Č.

Published in BiH

Do sada je Tužilaštvo BiH saslušalo nekoliko osoba koje je Avdić u svojim tekstovima, a na osnovu informacija koje je dobio od svojih izvora, doveo u vezu sa ovom aferom, među kojima su novinar Mato Đaković i Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH, kao i ministar Mektić

 
 

Novinar online magazina Žurnal Avdo Avdić stigao je jutros u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, gdje će biti saslušan u vezi sa objavom tekstova o obavještajnom radu Sigurnosno-obavještajne agenije Hrvatske (SOA) i vrbovanju državljana Bosne i Hercegovine. 

Osim Avdića danas se u Tužilaštvu, navodno pod pratnjom policije, pojavio i H. Č., jedan od vrbovanih državljana BiH s kojima je Žurnal razgovarao proteklih dana i za kojeg je direktor SOA-e potvrdio da su hrvatski obavještajci imali kontakt s njim. H. Č. je uveden na jedan od ulaza gdje ga novinari koji čekaju ispred zgrade Tužilaštva nisu mogli vidjeti.

Foto: Muhidin Živojević

Avdić će biti saslušan u svojstvu svjedoka, na poziv Tužilaštva BiH, tačnije tužioca Olega Čavke.

-Očito oni koji bi trebali da štite pravo i pravdu ne štite interese javnosti jer su novinari ti koji su meta njihovog ispitivanja, a ne oni o kojima se piše. Ovo samo pokazuje da nije cilj da se ti predmeti riješe, već da se novinari zastraše kako ne bi radili svoj posao - izjavio je urednik Žurnala Eldin Karić, koji je jutros došao ispred zgrade Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, Avdić je na portalu Žurnal objavio nekoliko tekstova u kojima je naveo kako je hrvatska obavještajna agencija SOA vrbovala pripadnike selefijskog pokreta u BiH da podmetnu oružje u mesdžide, a kako bi se Bosna i Hercegovina kompromitirala kao uporište ekstremista. Afera je podigla veliku prašinu u regionu, a iz SOA-e su priznali kako su kontaktirali pojedine bh. državljane koji su za njih bili sigurnosno "zanimljivi", ali ne i da su preko njih namjeravali podmetnuti oružje.

Do sada je Tužilaštvo BiH saslušalo nekoliko osoba koje je Avdić u svojim tekstovima, a na osnovu informacija koje je dobio od svojih izvora, doveo u vezu sa ovom aferom, među kojima su novinar Mato Đaković i Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Iskaz državnom Tužilaštvu dao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je odmah nakon objave prvog teksta za Faktor potvrdio navode Žurnala.

Izvor:   Faktor