17
Mart

Izbačen iz partije - Nikšić: SDP nije imao snage raskrstiti s ratnim profiterima, kriminalcima i trgovcima utjecaja

Published in BiH

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić jučer je odlukom Glavnog odbora SDP-a isključen iz članstva zbog provociranja i vrijeđanja novinara i partijskih kolega na prošloj sjednici tog stranačkog organa.


Nakon što više nije član SDP-a Nikšić je u svom obraćanju na YouTube poručio da je sada rasterećen i slobodan nakon dugo vremena.

"Potvrdile su se mnoge stvari oko SDP-a. Nisam ni ušao da se komformišem vrhu SDP-a ili nekim silama Zlatku, ovima ili onima, već da ga očistim. Da se nešto pokrene u tom smislu. Sada mogu da se žalim i možda bih trebao, mada sam rekao da neću ulagati žalbu jer jedva čema da se kutarišem svega i da konačno radim ono što mislim da se treba raditi u Kantonu Sarajevo i ono na čemu mislim da se treba insistirati u politici generalno u regiji", poručio je Nikšić.

Konceptualni umjetnik je kazao da SDP nije htio prihvatiti njegove prijedloge u vezi s antiratnom retorikom.

"Moramo pričati protiv rata, jer rat ne valja. Jedna slobodarska partija mora govoriti o tome da je rat zlo, mora govoriti o pomirenju i reintegraciji društva. Bitno je ohrabriti mlade ljude da se miješaju, da stvorimo jednu novu naciju Evropljana... Da se iz konstitutivnih naroda pretvorimo u konstitutivne izrode. To je bila moja politika što se tiče identiteta. Bolje razgraditi identitet nego društvo, bolje integrirati društvo, nego ga dezintegrisati i napraviti da živimo u segregaciji kao jednaki ali odvojeni", smatra Nikšić.

On je istakao da vrh SDP-a nije imao snagu da provede takve inicijative i ideje.

"SDP nije imao snage da raskrsti s ratnim profiterima, trafikentima, kriminalcima, švercerima i postratnim reketarima, trgovcima utjecajem. Nije imao snage da prepusti mladima da iznese ovu zemlju, društvo i da ga pomiri. Mislio sam da budem motor u jednoj olupini", rekao je, između ostalog, Nikšić.

Istočna Bosna