15
Mart

Mektić saslušan u Tužilaštvu BiH: Sigurnosne agencije ne vjeruju Gordani Tadić

Published in BiH

Mektić saslušan u Tužilaštvu BiH: Sigurnosne agencije ne vjeruju Gordani Tadić Foto: D. S./Klix.ba

Mektić je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH kazao medijima kako je rekao da policija prikuplja informacije i da kada postoji osnov obavijesti Tužilaštvo BiH. Kako kaže, suština u Tužilaštvu BiH nije da se nešto konkretno učini, već da se zaštite prijateljsko-robinske veze između pojedinih tužilaca i aktera ove priče.

"Sve što sam rekao ja potvrđujem", rekao je Mektić.

Na pitanje da li je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH spriječila prodiranje hrvatskih obavještajaca u našu zemlju, Mektić je odgovorio da bi se tako moglo reći jer jedan od zadataka OSA-e je sprečavanje pokušaja prodiranja stranih obavještajnih službi.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


"Nešto malo smo diskutovali o vozilu konzula Ivana Bandića. Rekao sam da je Bandić vozio vozilo s diplomatskim tablicama i da imam informacije da je to vozilo vozio i novinar RTRS-a Mato Đaković", kazao je Mektić.

Istakao je da je Đaković jučer registrovao automobil koji je navodno kupio od Bandića te da uprkos tome Đaković nije imao pravo da vozi automobil s diplomatskim tablicama.

"Brutalnu, glupu i blentavu aktivnost jučer je napravilo Tužilaštvo BiH. Tražili su od mene da dostavim diplome svih rukovodećih službenika u Ministarstvu sigurnosti BiH i sigurnosnim agencijama", rekao je Mektić.

Ocijenio je da je to pokušaj odmazde prema sigurnosnim agencijama, jer Tužilaštvo BiH nema pravo to da čini. Otvoreno je poručio da se na taj način neće disciplinovati sigurnosne agencije.

Foto: D. S./Klix.ba Foto: D. S./Klix.ba


"Sigurnosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu. To treba uzeti u obzir i VSTV. Bave se samo kako bi zaštitili rodbinske veze", kazao je Mektić.

Rekao je da mediji trebaju pitati predsjednicu Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović zbog čega je iznosila netačne informacije o 10 hiljada terorista u BiH.

"Da imamo deset hiljada kokoši, pa to bi se vidjelo", kazao je Mektić.

Podsjećamo, ukoliko se Mektićevi navodi pokažu tačnim, priča o naoružavanju bh. selefija u režiji službenog Zagreba zasigurno će biti jedna od najvećih špijunskih afera u novijoj historiji Zapadnog Balkana, ali i kamen spoticanja u odnosima BiH i Hrvatske.
 
Klix.ba

Istočna Bosna