14
Mart

Azrin Hodžić: Nikad više neću dopustiti da me neko maltretira

Published in BiH
Nasilnik Renato Marjanović (31) iz Prijedora, koji je prekjučer uhapšen zbog fizičkog napada i iživljavanja nad Azrinom Hodžićem (38) iz Kozarca kod Prijedora, pušten je jučer na slobodu nakon 24-satnog zadržavanja i saslušanja u Okružnom tužilaštvu.
 
 
sram
 
 
Dobio advokata
 
 
Djelo koje se obijesnom Marjanoviću stavlja na teret, okvalificirano je kao zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje te nanošenje lakih tjelesnih povreda u sticaju. Iz Tužilaštva tvrde da razloga za pritvor trenutno nema.
 
- Očekivao sam takav rasplet. No, nadam se da će na sudu biti kažnjen za ono što mi je uradio, mada u krivičnom djelu koje mu se stavlja na teret nema kvalifikacije nacionalnog. Dobio sam advokata i vidjet ćemo šta će biti dalje - izjavio je jučer za “Dnevni avaz” Azrin Hodžić.
 
Dodaje da ga nije strah iako je čovjek koji ga je izložio torturi, udarcima i poniženju, snimivši kako ga tjera da sa svoje prikolice skine grb BiH te da se izvinjava zato što ima simbole svoje države, sada na slobodi.
 
- Iskreno, nije me strah, ali više nikad u životu neću dopustiti da me neko tako maltretira pa što god bilo. Ponovo sam gledao onaj snimak i ponovo me sve to jako pogodilo. Nisam to trebao dozvoliti, ali pokušao sam biti smiren i da sve prođe bez incidenta - kaže Hodžić te dodaje da sve teško podnosi i njegova supruga.
 
 
Prekvalificirati djelo
 
 
Brutalnost koju je Hodžić doživio u ponedjeljak ujutro, izazvala je burne reakcije i uznemirenje, posebno među prijedorskim Bošnjacima. Nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika Gradske uprave, bošnjačkih odbornika u Skupštini grada i Foruma za bezbjednost zajednice, incident su zajednički osudili gradonačelnik Milenko Đaković, predsjednik Skupštine Sead Jakupović te odbornici Mesud Trnjanin i Mirsad Duratović.
 
- Najoštrije osuđujemo ekscese koji su se dogodili u posljednjih desetak dana u dva slučaja, gdje su povrijeđeni osjećaji bošnjačkog naroda i ljudi u Prijedoru. Od nadležnih tražimo da promptno reagiraju i spriječe svaki ovakav događaj - rekao je Đaković te je dodao da je zajednički interes da grad bude siguran i miran.
 
Duratović je potcrtao potrebu da se djelo prekvalificira, jer ga je Marjanović počinio iz vjerske, nacionalne, rasne i etničke netrpeljivosti. Napadnutog Hodžića jučer je u Kozarcu posjetio Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske, koji mu je obećao svu potrebnu potporu, koja podrazumijeva i angažman advokata.
 
 
 
AVAZ 

Istočna Bosna