14
Mart

Inspektori za dva mjeseca u FBiH otkrili 350 neprijavljenih radnika

Published in BiH

Utvrđeno je 309 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 437.385,00 KM

Federalna uprava za inspekcijske poslove (FUZIP) je u vršenju redovnih inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH u toku januara i februara izvršila 19.762 inspekcijska nadzora, od toga 18.779 u prekograničnom i 983 u unutrašnjem prometu.

Sačinjeno je 836 zapisnika, uzeto 856 uzoraka, te izdato 140 fitocertifikata. Izdato je ukupno 18.967 rješenja, od kojih 18.779 u prekograničnom i 188 u unutrašnjem prometu. Utvrđeno je 309 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 437.385,00 KM. Utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 1.216.042,14 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak, te pripadajuće takse.

U nadzorima je učestvovalo svih deset inspektorata FUZIP u unutrašnjoj trgovini, u oblastima zdravstva, poljoprivrede, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, vode, verterinarstva, rudarstva, termo i elektroenergetike, rada, trgovine, turizma i ugostiteljstva, te sektor granične inspekcije u prekograničnom prometu u oblastima sanitarne, fitosanitarne i tržišne inspekcije. Ukupni finansijski efekti rada federalnih inspektora u prva dva mjeseca 2019. godine iznose 1.653.427,14 KM.

Prema podacima iz kantonalnih uprava za inspekcijske poslove, inspektori federalne i kantonalnih uprava su u pomenutom periodu zatekli 350 osoba na radu nacrno, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

– U vršenju inspekcijskih nadzora tokom prva dva mjeseca 2019. godine, ustrajavali smo na održavanju kontinuiteta u vezi s kontrolama obavljenim u prethodnoj godini, a akcenat je stavljen na borbu protiv sive ekonomije, zaštitu okoliša, kontrolu poticaja u poljoprivredi, ispunjavanje zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, s ciljem unaprjeđenja zaštite zdravlja stanovništa i zaštite potrošača u Federaciji Bosne i Hercegovine – izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Iz FUZIP-a pozivaju sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također, napominju da će inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP: telefon za prijave 033/226644, e-mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili poštom na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.

Istočna Bosna