Print this page
13
Mart

IZETBEGOVIĆ ODBRUSIO DODIKU: MENI ZADATAK MOŽE DATI SAMO STRANKA ILI DOM

Published in BiH


Predsjednik SDA i predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović govorio je danas o formiranju vlasti u BiH.

 

bakir31 01

 

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik u intervjuu za Glas Srpske prošle sedmice kazao je da je 'dat zadatak Bakiru Izetbegoviću da sačini neki papir', odnosno konkretan predlog određenih dokumenata kada je u pitanju konstituisanje vlasti na državnom nivou.

 

- Ja nisam imao nikakav zadatak, meni zadatak može dati samo moja stranka i dom kojim predsjedavam. Dakle, politički partneri ne daju nikakve zadatke. Imali smo dogovor da dam prijedlog jedne izjave, ja sam ga dao, dobio sam odgovore od HDZ-a prekjučer, od SNSD-a sinoć - naveo je predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

 

Dodao je da su 'vrlo blizu' dogovora i izrazio nadu da će se dogovor desiti već početkom iduće sedmice što bi bio preduslov za formiranje Vijeća ministara.

 

Kako je potvrdio uputio je liderima Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku dokument na temelju kojeg se namjerava formirati državna vlast nakon oktobarskih izbora.

 

Pojasnio je da taj dokument podrazumijeva mir, stabilnost, nastavak svih važnih reformskih procesa, brigu o povratnicima te borbu protiv korupcije, jer se sve treba bazirati na ustavu i zakonima koji su ranije usvojeni.

 

Potvrdio je i to da je dobio odgovore na taj dokument odnosno izjavu, kako ju je Izetbegović nazvao, tvrdeći da su ove stranke vrlo blizu dogovora o formiranju Vijeća ministara BiH.

 

- Možemo reći da su se u BiH okupili i hrvatski i srpski blok te bi i nama trebali dati malo vremena da okupimo što veći broj političkih stranka koje su poduprijete bošnjačkim glasačkim tijelom jer što nas bude više u vlasti reforme će ići lakše i bit će manje problema - dodao je.

 

Ocijenio je da bi uskoro trebala biti oformljena široka koalicija koja će okupiti, uvjetno rečeno, bošnjački dio te je pozvao i stranke unutar Bh. bloka koje žele da se tome pridruže da to i učine.

 

- Što nas je više u poziciji, to je bolje. To je raniji stav SDA izrečen još u oktobru. Kako će oni reagirati jedni na druge, vidjet ćemo - kazao je Izetbegović i dodao da ne vidi razloge zašto bi se Savez za bolju budućnost (SBB) povukao iz te priče ukoliko su svi spremni da ostave prostor drugima da uđu u vlast, prenosi Radiosarajevo.ba.

 

Pojasnio je da je važno nastaviti integracijske procese, te smatra da taj posao treba prepustiti iskusnim političarima, ali nije želio precizirati da li će usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) ostati uvjet za imenovanje novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

 

Pozvao je da se dopusti političarima da nađu neko rješenje koje je najbolji presjek onoga za što su svi zainteresirani i da na taj način BiH nastavi putem naprijed.

 

(Hayat / Foto: Arhiv)