Print this page
08
Mart

Niko neće da uzgaja kornišone

Published in BiH

Poljoprivredni proizvođači na području općine Sanski Most nezainteresovani su za uzgoj kornišona iako im se nudi zagarantovan otkup svih njihovih proizvoda i brojne druge pogodnosti.

 

kornisoni 

 

Prema riječima direktora Zemljoradničke zadruge “Agrisan” Senada Hadžibajramovića, poljoprivrednicima se, u saradnji s njemačkim partnerom, ovih dana nude izuzetno povoljni uslovi za proizvodnju ove kulture.

 

“Znači, mi kao otkupljivači garantujemo siguran otkup i cijenu, te preuzimanje svih proizvedenih količina. Također, nudimo im sav potreban repromaterijal koji bi potom isplaćivali postepeno kroz proizvedene količine. Međutim, sve uzalud“, kaže Hadžibajramović.

 

Nedavno su organizovali prezentaciju ovog projekta i niko od poljoprivrednih proizvođača nije došao, a trenutno na području ove općine postoje svega tri značajnija proizvođača kornišona.

 

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Sanskom Mostu Husein Selimović kaže kako je prije desetak godina vladao veliki interes za proizvodnju kornišona na ovim prostorima.

 

“Međutim, u jednom trenutku je došlo do zasićenja tržišta i poljoprivrednici su imali velike gubitke. Mnogi su poslije toga prešli na uzgoj maline, ali je i ta proizvodnja prošle godine doživjela konačni slom. Znači, poljoprivrednici se plaše upuštati se u takve aranžmane“, kaže Selimović.

 

Dodaje kako je uzrok tome i to što je proizvodnja kornišona vrlo teška i zahtjevna te traži veliki angažman, pišu “Nezavisne“.