14
Februar

Ko će sahraniti serijskog ubicu Edina Gačića? Niko se nije javio

Published in BiH

Izvor blizak istrazi pojašnjava da će tijelo biti moguće preuzeti tek kada se obavi obdukcija, koja je naređena

Ko će sahraniti Edina Gačića (43), likvidiranog u akciji sarajevskih specijalaca nakon višednevnog bjekstva u kojem je bio poslije ubistva trgovca i policajca, pitanje je na koje se odgovor ne nazire.

Otac mu je umro, majku je ubio, dok se njegova sestra niti bilo ko drugi od rodbine nisu javili sarajevskoj policiji kako bi se raspitali za preuzimanje tijela, pišu Nezavisne novine.

Izvor blizak istrazi pojašnjava da će tijelo biti moguće preuzeti tek kada se obavi obdukcija, koja je naređena.

“Ali evidentno je da skoro 24 sata nakon što je likvidiran niko, baš niko, nije zvao policiju da pita kako da preuzme tijelo. Niti je policiju zvala rodbina, niti bilo ko drugi”, otkriva izvor blizak MUP-u KS.

Obdukcija tijela biće obavljena u prosekturi groblja “Bare”, kojim upravlja preduzeće “Pokop”, a ovom preduzeću se takođe nije javio niko od Gačićeve rodbine.

Dok se mnogi pitaju da li će se neko od Gačićeve rodbine javiti policiji, do policije pokušava doći i Sadmir Tarić, koji tvrdi da je na osnovu njegove informacije doprekjučerašnji bjegunac otkriven, te traži obećanu nagradu od 50.000 maraka. Ubrzo se oglasio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, koji zasad nudi dijalog.

“Kao što smo rekli na konferenciji za medije, nakon policijskog izvještaja ćemo utvrditi činjenice u vezi s raspisanom nagradom. Obavijestio sam ministra MUP-a da porazgovara s osobom koja tvrdi da joj pripada nagrada”, naveo je Forto.

Oglasili su se juče i iz FUP-a, odakle su zahvalili mnogima, uključujući i građane, jer su davanjem informacija uveliko doprinijeli napretku u određenim segmentima istrage. Istakli su da je nakon devet dana, u utorak okončana najopsežnija potraga za jednim licem u novijoj istoriji BiH.

Nisu otkrivali detalje o tome gdje se Gačić sve te dane skrivao, ali se spekuliše da je na sebi imao vunu kojom se štitio od hladnoće u zemunici u Lepenici, kod Kiseljaka. Imao je i plavu, dužu jaknu, kao i trenerku, pantalone i čizme.

Procurile su i informacije da je bio dobro opremljen i spreman za razmjenu vatre s policijom, kao i da je u obračunu s njima koristio šmajser, ali i pištolj koji je uzeo od policajca Mahira Begića (46), kojeg je ubio u subotu. Imao je i dosta municije.

Na mjestu gdje je Gačić pronađen bilo je dosta granja koje je navukao, ali i sijena na kojem je ležao. Likvidiran je na nepristupačnom terenu, duboko u šumi.

Podsjetimo, osim policajca Begića, Gačić je, nekoliko dana ranije, izrešetao trgovca Sauda Sultanića (39). Gačić, inače, ima i dosta mračnu prošlost: odrobijao je ubistvo saborca Ismeta Gunića i majke Sifete, nakon čega je neko vrijeme boravio u Banjaluci.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da je Gačić tokom boravka u Banjaluci bio pod totalnim nadzorom pripadnika MUP-a i da je trebalo da bude na psihijatrijskom liječenju, a ne na slobodi. Istakao je da se Gačić, nakon puštanja iz zatvora, pojavio u Banjaluci jer je rođen u tom gradu, i bio je pod punim policijskim nadzorom MUP-a RS-a, ali mu se vjerovatno nije svidjelo što je kontrolisan svakodnevno pa je napustio Banjaluku i preselio se u FBiH.

“I ranije je bilo signala od ljudi koji su bili u dodiru s njim da je riječ o veoma opasnom licu”, izjavio je Lukač.

Istočna Bosna