12
Februar

Četvrti put pred državnim ministrima Godišnji nacionalni program

Published in BiH

Ranije je bilo predviđeno da zatvor bude otvoren 1. januara, ali novi datum početka rada te institucije bit će preciziran tek nakon što se usvoje ti neophodni dokumenti

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas će, po četvrti put, raspravljati o Prijedlogu godišnjeg nacionalnog programa čije bi usvajanje trebalo u konačnici dovesti do aktivacije Akcijskoj plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Taj dokument koji je pripremila Komisija za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine tri puta je povlačen s dnevnog reda, a to su tražili ministri u Vijeću ministra iz Republike Srpske tvrdeći da se nisu stekli uvjeti za usvajanje tog plana.

Također, pred ministrima je ponovo i Prijedlog odluke o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, a donošenje te odluke u decembru je prolongirano.

No, iz Ministarstva pravde BiH Feni je rečeno da oni očekuju da će ta kao i Odluka o zatvaranju Jedinice za provođenje projekta izgradnje državnog zatvora biti danas usvojene kako bi se moglo krenuti u daljnje aktivnosti za pokretanje državnog zatvora.

Usvajanjem tih odluka prestali bi s radom upravni i nadzorni odbor, a precizirano je i da se imenuje rukovodstvo na rok od šest mjeseci, ali Ministarstvo pravde počet će kadrovsko popunjavanje tek po donošenju odluka.

Ranije je bilo predviđeno da zatvor bude otvoren 1. januara, ali novi datum početka rada te institucije bit će preciziran tek nakon što se usvoje ti neophodni dokumenti.

Ministar pravde BiH Josip Grubeša ranije je kazao da je, okvirno gledajući, izgradnja zatvora koštala nešto manje od 40 miliona eura, s tim da su gotovo 11 miliona eura bila donatorska sredstva, a ostalo su kreditna sredstva i sredstva iz budžeta BiH.

U zatvoru bi trebalo biti smješteno do maksimalno 600 pritvorenika i osuđenika, ukoliko bi u jednoj zatvorskoj jedinici bilo više od jedne osobe, a prema planu je u konačnici da će u toj instituciji raditi više od 270 osoba.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara BiH je i Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije kojim se vrši usklađivanje bh. zakonodavstva iz te oblasti s novom Uredbom Evropske unije.

Kako je za Fenu potvrdio pomoćnik ministra komunikacija i prometa BiH Vlatko Drmić, Nacrt zakona regulira oblast elektroničkog potpisa, elektroničkog pečata, vremenskog žiga i usluge elektroničke preporučene dostave u pravnom prometu, kao i sisteme elektroničke identifikacije.

– Također, njime se definiraju i uvjeti za međusobno priznavanje elektronske identifikacije drugih država sukladno propisima EU. Bez sigurne infrastrukture i jasne pravne postavke u ovoj oblasti, nezamislivo je očekivati pokretanje e-servisa za građane i biznis sektor u BiH – dodao je Drmić.

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH, kao i Informacija o stepenu realizacije reformskih mjera u vezi s pismom komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanesa Hahna.

Istočna Bosna