Print this page
11
Februar

Tužilaštvo BiH zatražilo kažnjavanje Bogdanovića za zločine nad Srebreničanima

Published in BiH
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Državni sud Milana Bogdanovića proglasi krivim za zločine počinjene nad Srebreničanima i osudi ga po zakonu.
“Nakon provođenja svih dokaza proizilazi samo jedan zaključak o krivičnoj odgovornosti optuženog. Smatramo da Vijeće može jasno i van razumne sumnje donijeti zaključak o odgovornosti optuženog. Nema nijedne olakšavajuće okolonosti na strani optuženog”, kazao je tužilac Predrag Tomić.
 
Tomić je naglasio da su otežavajuće okolnosti broj žrtva i istrajnost radnji i dodao da ne postoji nijedan dokaz da je optuženi pokušao da spasi ijedan život.
 
Istaknuo je da je Tužilaštvo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima pokazalo i formalnu poziciju Bogdanovića da je bio komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik i ujedno i komandir Policijske stanice (PS) Skelani.
 
Bogdanović je optužen da je nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Tužilaštvo ga tereti da je učestvovao u progonu – ubistvima, prisilnim premještanjem, zatvaranjem i nestankom civila.
 
Tomić je naglasio da su pripadnici Šešte čete bili raspoređeni u blizini puta u Konjević-Polju i da su imali redovnu komunikaciju s optuženim koji je bio upoznat s dešavanjima na punktu na toj lokaciji.
 
“Glavi zadaci pripadnika Šeste čete su bili obezbjeđenje putne komunikacije i pravljenje zasjede Bošnjacima koji su se nalazili u šumi, odnosno da spriječe prolazak Bošnjaka iz Srebrenice”, kazao je Tomić, dodavši da je Bogdanović sve vrijeme bi prisutan u komandi na području Konjević-Polja.
 
Rekao je da su svjedoci potvrdili da je dao naredbu da ako policajci naiđu na Bošnjake da ih zarobe i proslijede do vojske i da se prema njima ponašaju civilizirano i ljudski. Istaknuo je da su svjedoci potvrdili da su se Bošnjaci pored vojske predavali i policiji, da su zarobljenici odvođeni i saslušavani u komandi Šeste čete PJP-a, kao i da su sprovođeni u Zemljoradničku zadrugu u Konjević-Polju.
 
Naglasio je tužilac da su svjedoci potvrdili i da su pripadnici Šeste čete omogućili zlostavljanja i ubijanja u magacinu Zemljoradničke zadruge.
 
“Tijela ubijenih su u pratnji i obezbjeđenju pripadnika Šeste čete odvožena u Cersku”, kazao je Tomić, dodavši da su svjedoci potvrdili da su tijela odvožena u pravcu Milića.
 
Tomić je dodao da je Tužilaštvo dokazalo da je Bogdanović odgovoran i za sudbinu dva Bošnjaka koji su uspjeli da stignu do Bajine Bašte u Srbiji, odakle su ih pripadnici srbijanske policije predali u policijsku stanicu Skelani, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u Glogovoj. Tužilac je rekao i da je Bogdanović također odgovoran za stradanje pet Bošnjaka koji su predati stanici Skelani.
 
Odbrana će završnu riječ iznijeti 25. februara, prenosi Birn.