11
Februar

Tužilaštvo BiH zatražilo kažnjavanje Bogdanovića za zločine nad Srebreničanima

Published in BiH
Tužilaštvo BiH zatražilo je da Državni sud Milana Bogdanovića proglasi krivim za zločine počinjene nad Srebreničanima i osudi ga po zakonu.
“Nakon provođenja svih dokaza proizilazi samo jedan zaključak o krivičnoj odgovornosti optuženog. Smatramo da Vijeće može jasno i van razumne sumnje donijeti zaključak o odgovornosti optuženog. Nema nijedne olakšavajuće okolonosti na strani optuženog”, kazao je tužilac Predrag Tomić.
 
Tomić je naglasio da su otežavajuće okolnosti broj žrtva i istrajnost radnji i dodao da ne postoji nijedan dokaz da je optuženi pokušao da spasi ijedan život.
 
Istaknuo je da je Tužilaštvo iskazima svjedoka i materijalnim dokazima pokazalo i formalnu poziciju Bogdanovića da je bio komandir Šeste čete Posebne jedinice policije (PJP) Zvornik i ujedno i komandir Policijske stanice (PS) Skelani.
 
Bogdanović je optužen da je nadzirao pripadnike čete koji su učestvovali u zarobljavanju Bošnjaka nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine. Tužilaštvo ga tereti da je učestvovao u progonu – ubistvima, prisilnim premještanjem, zatvaranjem i nestankom civila.
 
Tomić je naglasio da su pripadnici Šešte čete bili raspoređeni u blizini puta u Konjević-Polju i da su imali redovnu komunikaciju s optuženim koji je bio upoznat s dešavanjima na punktu na toj lokaciji.
 
“Glavi zadaci pripadnika Šeste čete su bili obezbjeđenje putne komunikacije i pravljenje zasjede Bošnjacima koji su se nalazili u šumi, odnosno da spriječe prolazak Bošnjaka iz Srebrenice”, kazao je Tomić, dodavši da je Bogdanović sve vrijeme bi prisutan u komandi na području Konjević-Polja.
 
Rekao je da su svjedoci potvrdili da je dao naredbu da ako policajci naiđu na Bošnjake da ih zarobe i proslijede do vojske i da se prema njima ponašaju civilizirano i ljudski. Istaknuo je da su svjedoci potvrdili da su se Bošnjaci pored vojske predavali i policiji, da su zarobljenici odvođeni i saslušavani u komandi Šeste čete PJP-a, kao i da su sprovođeni u Zemljoradničku zadrugu u Konjević-Polju.
 
Naglasio je tužilac da su svjedoci potvrdili i da su pripadnici Šeste čete omogućili zlostavljanja i ubijanja u magacinu Zemljoradničke zadruge.
 
“Tijela ubijenih su u pratnji i obezbjeđenju pripadnika Šeste čete odvožena u Cersku”, kazao je Tomić, dodavši da su svjedoci potvrdili da su tijela odvožena u pravcu Milića.
 
Tomić je dodao da je Tužilaštvo dokazalo da je Bogdanović odgovoran i za sudbinu dva Bošnjaka koji su uspjeli da stignu do Bajine Bašte u Srbiji, odakle su ih pripadnici srbijanske policije predali u policijsku stanicu Skelani, a njihovi posmrtni ostaci pronađeni su u Glogovoj. Tužilac je rekao i da je Bogdanović također odgovoran za stradanje pet Bošnjaka koji su predati stanici Skelani.
 
Odbrana će završnu riječ iznijeti 25. februara, prenosi Birn.
 

Istočna Bosna