Print this page
08
Februar

Samo reci NE

Published in BiH

Da to je ta sveta riječ koju svakako treba naučiti. Reći ne, katkada nekome, ne znači da ga napuštamo, ne volimo ili nešto slično. Znači najvjerojatnije da nismo možda samo trenutno raspoloženi iz nekih svojih razloga ispunjavati nečije prohtjeve. I ne, naravno da se ne treba opravdavati, zašto trenutno ne želimo nešto za nekog učiniti. Svi imamo pravo reći ne. No, u tom trenutku katkada možemo zamijetiti čudnovatosti kojih do sada nismo bili svjesni.

no 1532840 1920

Neki ljudi koji su bili naviknuti da ispunjavamo neke njihove prohtjeve, stalno, prvo mogu doživjeti svojevrstan šok. Taj šok može biti toliko jak, da će nam neka određena osoba prestati biti prijateljem. Ali ako ne dovede do toga, prijatelja nismo ni imali, zapravo. Nekim drugim osobnostima ne isto ne odgovara, jer su naučili svoje probleme rješavati preko vaših leđa. Nisu se puno morali truditi i samo bi vama dali da riješite one stvari za koje se ne osjećaju dovoljno jakima, da ih riješe. Takvim osobama napravit ćete veliku uslugu, jer će se morati početi brinuti za sebe, na kraju krajeva. A to je fantastična lekcija nekome, da mu pokažete koliko je stvarno jak u ovome svijetu.

Kada počnete upotrebljavati riječ ne, kao što sam rekla u konačnici ćete shvatiti tko su ljudi, koji su uopće dostojni bili vaše pažnje i vremena. Neki će jednostavno ispariti iz vašeg života, jer što ćete im, ako su vas samo iskorištavali, a sad to više ne mogu. No usprkos svemu tome, zašto bi se bojali reći ne…?? Nema straha, nitko nije nečiji rob i ako ti se nešto ne da napraviti, jer, „boga mu“, ti se ne da, imaš na to potpuno pravo. Ima i još slučajeva, gdje govorenjem riječi ne nekome, nikako ne odgovara, iako ta osoba, nama uvijek može reći ne. Daaa, takvih se posebice treba paziti. Njima ne značite ništa, iako su oni vama od velikog značenja u životu. Kako energija funkcionira, vrlo je važno, znati upotrijebiti nekoliko njenih pravila.

Energija ljepote života, neće biti oko tebe kada stalno udovoljavaš drugima oko sebe, a oni još k tome ne mare. Lijepo reci ne, nekome za sitnicu neku za početak. Tada polako nastavi, ostavljati iza sebe ljude i situacije koje te ne ispunjavaju i ne koriste ti. I ne daj se nabiti krivicom od okoline i njihovih stavova, koje furaju kroz život, da si postao loš. Da si „nedobar“, jer si rekao ne. Dobar si i ako ti se ne da biti “zeko hopsić”, za sve i svakoga, jer bi i ti malo udahnuo. Reci ne, i udahni život i postojanje, punim plućima. Riječ ne ćete osloboditi nekih loših situacija, po kojima ploviš, jer je se još možda ne usudiš izgovoriti. Bitno je kamo će te odvesti riječ ne, kada se oslobodiš tlake koju si si sam „zakeljio“, na životni put.

Ne postaješ lošom osobom, jer ne želiš pristajati na sve, što drugi zahtijevaju. Ne postaješ ni boljom, samo se možeš osloboditi, nelagode koja te tišti, jer se bojiš upotrijebiti riječ NE…

nezavisni/atma.hr