03
Februar

Kritično i u Visokom, u 16 sati sastanak štaba Civilne zaštite

Published in BiH

Voda je izašla iz korita rijeka u više gradova u Bosni

20190203 152915

Kritično je i u Visokom. Radovljanska rijaka poplavila je u nedjelju više kuća u visočkom selu Bradve, javlja agencija Patria.

Općinska načelnica Amra Babić za 16 sati sazvala je štab Civilne zaštite, dok su teške mašine i vatrogasci od jutros na terenu.

“Uslijed naglog otapanja snijega i porasta temperatura, u jutarnjim satima došlo je do pojave bujičnih voda na pojedinim lokacijama općine Visoko. Bujične vode sa gornjem slivnog područja naselja Bradve, Liješeva, Radovlje i Čekrekčije dovele su do izlijevanja rijeka Radovljanke, Zimašnice i Lješavačkog potoka. Dodatni problem na terenu je što su bujične vode sa sobom povukle ogromne količine smeća, drveća i kabastog materijala. Služba civilne zaštite sa svom raspoloživom mehanizacijom od jutarnjih sati se nalazi na terenu i to na svim ugroženim lokalitetima. Apelujemo građanima koji stanuju u blizini korita rijeka i potoka da budu u pripravnosti i da u slučaju ugroženosti od poplava poduzmu mjere samozaštite i pozovu Profesionalnu vatrogasnu jedinicu Visoko na broj 123”, saopćeno je iz Općine Visoko.

Voda je izašla iz korita rijeka u više gradova u Bosni. Gradonačelnik Zenice proglasio je vanredno stanje, vanredno stanje je i u Busovači, kuće su poplavile i u Pazariću, a poplavljena su u brojna drug naselja širom zemlje.

Istočna Bosna