01
Februar

Zbog blokada HDZ-a: Federacija od danas u finasijskoj blokadi

Published in BiH

Institucije Federacije BiH od danas su u potpunoj finansijskoj blokadi jer budžet za 2019. godinu, usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda, koji još nije konstituisan.


Blokada podrazumijeva obustave svih plaćanja iz federalnog budžeta i obustave plaćanja iz budžeta grada Mostara.

Budžet je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade FBiH, usvojen 9. januara u Predstavničkom domu, ali da bi stupio na snagu, potrebno je da ga usvoji i Dom naroda, no predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) do danas nije zakazala sjednicu.

Ona smatra da Prijedlog Budžeta FBiH treba potvrditi novi saziv ovog doma. Klub Bošnjaka u federalnom Domu naroda prije tri dana je Bradari uputio zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj bi bio razmatran Prijedlog budžeta za 2019. godinu, no odgovora još nema.

Prve posljedice u obustavi isplata očekuju se početkom ovog mjeseca kada prestaje mogućnost isplata obaveza iz 2019. godine, jer ne postoji ni odluka o privremenom finansiranju do 31. marta 2019. godine, odnosno za prvi kvartal ove godine.

Ukoliko ne dobiju svoje naknade za januar 2019. godine, predstavnici boračkih populacija u Federaciji Bosne i Hercegovine najavljuju proteste i blokade, a isto pripremaju i poljoprivrednici u FBiH.

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna