26
Januar

Salkić na tradicionalnoj “Ćetenijadi” u Modriči: Njegovati tradiciju i kulturu u svim dijelovima BiH - FOTO

Published in BiH

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić večeras je u Modriči prisustvovao tradicionalnoj, osmoj po redu „Ćetenijadi“ na otvorenom, koju organizuju udruženja iz ovih krajeva.

ramm1

Ćetenijada je ove godine okupila ukupno dvanaest ekipa, među kojima su lokalne ekipe iz Tarevaca, Jakeša i Modričkog Luga, ali i ekipe iz Gradačca, Orašja, Gračanice i Brčkog.

ramm2

Iz Salkićevog kabineta pojašanjavaju da je ćetenija jedno od starih tradicionalnih bosanskih jela, poslastica, koja se pravi tokom zime na sijelima u bosanskim kućama. Posljednjih godina, u mnogim krajevima Bosne i Hercegovine se organizuju ćetenijade takmičarskog karaktera, na kojima učestvuju mnogobrojne ekipe.

ramm3

– Zadovoljstvo mi je večeras biti dio događaja koji njeguje našu tradiciju i kulturu u tom dijelu Bosne i Hercegovine. Uprkos snježnim padavinama i niskim temperaturama i činjenici da se ćetenijada održava na otvorenom, vi ste izdvojili svoje vrijeme kako biste pokazali bogatstvo bosanske kuhinje i tradicije. Uz druženje i radost, vi obavljate važnu ulogu, a to je da način pravljenja ove poslastice prenosite na mlađe generacije – kazao je Salkić.

ramm4

Posebno je važno, dodaje, organizovanje ovakvih događaja u sredinama u koje su se ljudi vratili nakon rata, jer ovime pokazuju da su svoji na svome, da njeguju svoju tradiciju i da tu žele graditi svoju budućnost.

ramm5

– Svojim prisustvom želim da vam iskažem punu podršku u budućem radu, a očekujemo i od onih, čija je to obaveza, da snažnije podrže rad udruženja u ovom bh. entitetu koja njeguju našu tradiciji i promovišu naše najveće vrijednosti – kazao je u svom obraćanju potpredsjednik Salkić.

IB.com

Istočna Bosna