26
Januar

Nikšić: Čovićev cilj je podjela BiH, HDZ je prepreka napretku ka NATO-u i EU

Published in BiH

Poruke koje su danas stigle sa zasjedanja HNS-a, jasan su znak da HDZ BiH otvoreno kreće u blokiranje svih procesa u Bosni i Hercegovini.
Ovako je današnje donošenje Deklaracije HNS-a za Vijesti.ba prokomentirao predsjednik SDP-a BiH Nermin NIkšić.

“Nemoguće je drugačije objasniti kako HDZ BiH i Dragan Čović misle da mogu graditi bilo kakve odnose, tako što otvoreno negiraju presude Haškog Tribunala i pozivaju na uspostavu etničkog federalizma, koji ne postoji nigdje na svijetu? Koliko god Čović i HDZ pokušavali zamagliti svoje stavove, jasno je da su njihovi ciljevi podjela Bosne i Hercegovine na tri etničke državice i totalna diskriminacija svih onih koji bi ostali manjina u nekoj od tih državica", kaže Nikšić.

Dodaje da je već bilo jasno da je HDZ BiH odustao od prava Hrvata u entitetu RS, a sada sasvim otvoreno odustaje i od Hrvata koji ne žive na prostoru od Mostara do Livna.

“Takva politika je izdaja ne samo Hrvata već i države Bosne i Hercegovine koja je moguća jedino kao zemlja u kojoj će svi građani biti jednaki na svakom njenom dijelu. Politika HDZ BiH postala je prepreka daljnjem napretku Bosne i Hercegovine prema NATO i EU i zato mora biti odbačena i poražena, kaže Nikšić za Vijesti.ba i zaključuje:

- Sa ovakvim HDZ-om nije moguć bilo kakav iskorak, već samo daljnji sukobi i krize, a to je očito i cilj ove stranke. SDP će se zajedno sa svojim partnerima u BH bloku pokazati da je moguće viditi računa o svim građanima i narodima u Bosni i Hercegovini, a da to ne znači njihovo međusobno sukobljavanje.

Istočna Bosna