24
Januar

Izetbegović se vanredno obratio, obrazložio apelaciju o nazivu RS

Published in BiH

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio je danas o najavljenoj inicijativi ove stranke da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska. Kako je rekao, povod za inicijativu je intenziviranje lošeg odnosa prema državi BiH.


"Inicijativu će vjerovatno uputiti naši predstavnici u Narodnoj skupštini RS. Ostavićemo izvjestan rok i dati šansu da se poprave odnosi prema BiH, njenom Ustavu i zakonima, strategijama, EU i NATO putu, povratnicima i slično. Tempiraćemo to u sljedećih pola godine. Ukoliko se taj odnos promijeni, mi možemo promijeniti našu odluku", poručio je Izetbegović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kako je istakao, nedvosmisleno je jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS, te da se nad njima vlada i da nemaju mjesta u institucijama, koja su im ustavima zagarantovana.

"Svjedoci smo da se RS naziva drugom srpskom državom na Balkanu, vrijeđaju se povratnici, vjerski zvaničnici... U svemu tome kao instrument, kao alat služi, između ostalog, i naziv RS. U izvornom Dejtonskom sporazumu na engleskom to ne znači ništa. Kad se prevede na srpski jezik, pretvori se u alat da se uradi to što se radi", smatra Izetbegović.

Inicijativa zbog intenziviranih napada na BiH

Mnogima koji se pitaju zašto se SDA u ovom trenutku odlučila za inicijativu, predsjednik ove stranke odgovorio je da je to učinjeno zbog intenziviranih napada na državu BiH, njen integritet, evroatlantski put, te zbog činjenice da se u proteklom periodu pitanje statusa Kosova povezuje sa RS, prenose Vijesti.ba.

"Milorad Dodik kao da ne želi da imenujemo mandatara za sastav Vijeća ministara BiH, te imamo jednu permanentnu temperaturu i krizu u BiH. Ime RS služi tome svemu. Ako je to srpsko i nije ničije drugo, onda se možda i mogu tako ponašati", poručio je Izetbegović, te dodao:

"Nije zahtjev da se ukine naziv RS, jer je u ovoj zemlji sve i srpsko, ali nije ekskluzivno srpsko, jer pripada i Bošnjacima i Hrvatima i svim građanima. Cilje je da se to potcrta. Tražićemo da se u naziv unesu i Bošnjaci i Srbi, kao i u sve što čini taj entitet", naveo je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, padom Aprilskog paketa probosanske snage su u defanzivi, a Milorad Dodik je u ofanzivi, što je naročito intenzivirano u protekla tri mjeseca.

"Dok god ćute snage u BiH ili se bave sobom, te bore međusobno za vlast i dominaciju, a dok stižu agresivne, protivzakonite i protivustavne izjave od srpskih lidera u BiH i Beogradu, taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže - dosta je", kategoričan je lider SDA.

On je naveo kako je RS bazirana na "kostima pobijenih ljudi, na etničkom čišćenju, koje je kulminiralo genocidom".

"Prihvatili smo je jer smo htjeli mir na Balkanu i u BiH, zato što je bilo dosta rata i ubijanja, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastaviti ponižavanje drugih naroda i ljudi", naglasio je predsjednik SDA.

Osvrt na reakcije iz RS i međunarodne zajednice

Osvrnuo se i na reakcije iz RS povodom najavljene inicijative.

"Na našu najavu da se obratimo Ustavnom sudu BiH, odgovoreno je prijetnjama da će se pristupiti neustavno i protivzakonito. Zašto se boje? U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu?. Možda nismo u pravu. Neki kažu da stvari koje su u Dejtonu zakovane ne mogu se promijeniti na Ustavnom sudu BiH. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja RS, do nekih referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo, da stanemo na loptu i da pitamo - je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini, nakon svega što je uraženo prije 27 godina? Ima momenata kada treba da podvučemo crvenu liniju i da kažemo - šta ćete zaista uraditi, šta će uraditi međunarodna zajednica, šta će uraditi OHR, šta ćemo mi uraditi", naglasio je Izetbegović.

On je podsjetio da je Dodik prije godinu dana, nezadovoljan ponašanjem SDA, rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast u ovom mandatu, prenose Vijesti.ba.

"Ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku. SDA sigurno radi vlasti i fotelja neće prljati interes BiH, niti će dopustiti zastoj na njenom evroatlantskom putu, niti napade na njen teritorijalni integritet'', tvrdi Izetbegović.

Osvrnuo se i na zahtjev Rusije za zasjedanje Upravnog odbora PIC-a povodom najavljene inicijative SDA, poručivši da "ako je Rusija prijatelj Srba na Balkanu i u RS, trebalo bi da pomogne tim ljudima da naprave normalan entitet, tako da Bošnjaci, Hrvati i svi građani koji tamo žive osjete da je to i njihov entitet".

"Šta je problem dopustiti da u nazivu RS uđu drugi narodi ili da se nađe neki neutralni naziv, koji je svima prihvatljiv? Zašto na tome praviti ovakvu dramu i zašto u tome podržavati lidere u RS?", pita Izetbegović.

Izetbegović je komentarisao i saopštenje OHR-a u kojem je osuđena inicijativa SDA, ali i poziv Rusije na sjednicu PIK-a.

''Svako ima pravo na svoj stav, a moje je da branim interese ove zemlje na način na koji vidimo to ja i moja stranka. Mislim da općenito diplomate hodaju po jajima, da redovito ne izazivaju agresivno rusku stranu, a to je jedan od aksioma, nažalost, u diplomatiji. Zašto se nisu u OHR-u zabrinuli kada je proslavljan neustavni 9. januar, zašto Rusija nije tražila tada neki sastanak PIK-a, kao što to traži sada, kaže Izetbegović.

Poštovaćemo odluku Ustavnog suda BiH

Dodao je i kako će prihvatiti odluku Ustavnog suda kako god odluči, te da se sa ostalima strankama zasad nije konsultovao.

„Inicijativa je sada krenula, pa imaju priliku da odluče šta će. Hoće li biti preči kao kod revizije napadi na Bakira Izetbegovića ili će im biti preče da brane principe države BiH i prava povratnika, do njih je“, poručuje Izetbegović.

On se osvrnuo i na izbor delegara iz RS-a u Dom naroda Parlamenta BiH, gdje su, zahvaljujući glasovima SDA izabrana četiri delegata iz SNSD-a, te je pojasnio zbog čega je SDA podržala kadrove Dodikove stranke.

„Trojica ili četvorica za SNSD, svejedno je. Bila bi trojica, ovako su četvorica, i bez SDA bi se to desilo. To je bio pokušaj našeg ulaska u koaliciju sa SNSD-om, jer smo očekivali tada da ćemo dobiti neku podršku u Vladi RS-a, jer postoje Bošnjaci predviđeni Ustavom, ali to redovno SNSD popuni nekim svojim Bošnjacima poput Sejde Bajramovića, a ne Bošnjacima koji su autentični. Bio je to pokušaj, postojala je dobra volja, sastajao sam se s Dodikom i razgovarao, da nađemo neko rješenje, da poštujemo Ustav, i on je svojim ponašanjem doveo do ove tačke“, kaže prvi čovjek SDA, te dodaje:

„Napravili smo bili nekli početni deal sa SNSD-om, ali Dodik je nastavio da se ponaša tako kako se ponaša. Pogledajte u Vladi RS-a iz koje stranke dolaze ti Bošnjaci, pogledajte pravosuđe, policiju..., kompletan taj sistem. Oni su faktički i tu etnički očišćeni“, prenose Vijesti.ba.

Na pitanje novinara o nemogućnosti da se popuni Klub Srba u Domu naroda FBiH, Izetbegović je rekao da je teško izabrati 17 Srba, od naroda kojeg u FBiH ima tri posto, dok Bošnjaka ima 13 posto u RS-u.

„To što je Srba samo tri posto, ne znam, nemojte mene pitati. Zašto su Srbi napustili Sarajevo, kad smo ih mi pozivali da tu ostanu. Zašto su nakon reintegracije napustili mjesta gdje su im djedovi rođeni? Nisu trebali, pa onda ne bi postavljali ovakva pitanja“, odgovorio je Izetbegović.

Dodao je i kako njegova stranka neće izazvati krizu.

„Ne može se reći da smo mi krivi zato što tražimo pravdu i zato što postupamo po zakonu i Ustavu. Mi sigurno nećemo izazvati krizu i nećemo prstati da se borimo za naša prava u skladu sa Ustavom i zakonima. Mi nikad nismo pravili krizu, uvijek smo bili dio rješenja“, kaže Izetbegović.

Izbor državnog tužitelja dio paketa

Izetbegović je odbacio navode da je inicijativaza ocjenom ustavnosti imena RS-a svjesno tempirana dan nakon sastanka delegacija SDA i SNSD-a, te u isto vrijeme kada je izabran novi glavni tužilac Tužilaštva BiH.

„I izbor tužioca je dio paketa, ali ne bih rekao da je namjerno tempirano. Izbor tužioca je dio nekih dogovora i dominacije na štetu Bošnjaka, jer Bošnjaka definitivno nema u institucijama BiH onoliko koliko bi ih trebalo biti, a taj vrh pravosuđa je etnički očišćen, a mi smo na to upozoravali, i potpuno protivustavna stvar se desila namjerno kako bi se krenulo masovno s procesima Dudakovića, Drekovića i drugih da niko i nijedan korpus ne bude, a da mu ne nađu neku granatu na način da se izjednači jedna granata na Kalinovik sa milion granata na Sarajevo. To je cilj i sve je to dio paketa“, kazao je Izetbegović.

Mogućnost koalicije Bh. bloka i SDA

Novinare je zanimalo kojeg partnera SDA očekuje u koaliciji na federalnom i državnom nivou, budući da se SDP BiH izjasnio da neće koalirati sa SDA, kao što to neće ni Naša stranka.

"Čitajte između redova. SDP nije rekao da neće koalirati sa nama, nego da će samo u bloku koalirati sa nama, što je velika razlika. Imao sam sastanke sa svim tim ljudima, nema lidera sa kojim dolazi potencijalna koalicija, osim Fahrudina Radončića, sa kojim nisam kontaktirao u posljednjih deset dana. Velika je mogućnost da Bh. blok koalira sa SDA", naglasio je Izetbegović, prenose Vijesti.ba.

Na pitanje novinara da li će najavljena inicijativa dodatno iskomplikovati formiranje federalnog i državnog nivoa vlasti, te da se za šest mjeseci ništa neće promijeniti, predsjednik SDA je poručio da će to u početku biti slučaj.

"No, vrijeme je da tražimo izlaze iz ovog političkog gliba i da svi sebe dovedemo na mjeru i kažemo 'ne možemo ovo tražiti, ne živimo sami u ovoj zemlji ili ovom entitetu'. Svi u ovoj zemlji se malo sebično i samouvjereno ponašaju", smatra Izetbegović.

EU i NATO, prema njegovim riječima, BiH garantuju mir, sigurnost, stabilnost i prestanak kriza.

"Mi smo o tome usvojili zakone, digli ruke, dogovorili se, a sada se to zaustavlja. Entitet ulazi u nešto što nije njegova nadležnost", istakao je predsjednik SDA.

Raspakivanje Dejtona nemoguća stvar

Upitan da prokomentariše izjavu koju je predsjednik Turske dao na sastanku sa predsjednicom Hrvatske o potrebi mijenjanja Dejtonskog sporazuma, Izetbegović je rekao da mu nije u potpunosti jasno na šta je mislio Erdogan.

"To je mantra koju svi ponavljaju - da je Dejtonski sporazum bio dobar da se uspostavi mir, ali da je sada iscrpio svoju supstancu i razloge postojanja, te da treba naći novi dogovor koji će BiH omogućiti da brže napreduje. Onda, kada eventualno otvorite to pitanje, sve tri strane vide to kao šansu da postignu neke svoje, da ne kažem ratne, ali maksimalističke ciljeve. Nisam uvjeren da je raspakivanje Dejtona moguća i realna stvar, te da može dovesti do napretka", mišljenja je Izetbegović.

 

IB.com

Last modified on četvrtak, 24 Januar 2019 15:48

Istočna Bosna