24
Januar

U Banjoj Luci počeo sastanak Dodika s liderima stranaka iz RS-a

Published in BiH

U zgradi Vlade RS-a u Banjoj Luci počeo je sastanak lidera SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka iz Republike Srpske.
Osim predstavnika stranaka iz vladajuće koalicije (SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije, Ujedinjene Srpske, DEMOS-a i NDP-a), sastanku su se odazvali i predsjednici stranaka iz opozicije SDS-a i PDP-a.

Dodik je odlučio sazvati hitan sastanak političkih lidera stranaka koje su zastupljene u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH zbog jučerašnje najave Stranke demokratske akcije (SDA) o inicijativi za preispitivanje imena bh. entiteta Republika Srpska.

"Ako inicijativa bude podnesena, zatražit ću zasjedanje NSRS-a i predložiti adekvatne mjere. Ako inicijativa dođe u Ustavni sud, nemam namjeru da sarađujem s ljudima koji omalovažavaju RS, neću napustiti Predsjedništvo, ali moje učešće u radu će biti dovedeno u pitanje. Ako inicijativa krene u formalnom obliku, to je inicijativa za razduživanje BiH. RS neće trpjeti i čekati ishod procesa, jer nema povjerenja u odluku Ustavnog suda", rekao je Dodik na jučerašnjoj konferenciji za novinare nakon saopćenja SDA.

Danas se medijima obratio i lider SDA Bakri Izetbegović koji je rekao kako Republika Srpska nije samo srpski, već i bošnjački i hrvatski entitet, kao i entitet svih ostalih građana.

On je kazao da će apelaciju najvjerovatnije uputiti zastupnici SDA u Narodnoj skupštini RS-a, ali da ne može precizirati kada. Kako kaže, ostavit će prostora pola godine da se promijeni odnos RS-a prema državi BiH, a SDA je spremna i da promijeni svoju odluku o apelaciji.

Akteri današnjeg sastanka obratit će se javnosti nakon završetka razgovora.

Istočna Bosna