22
Januar

SDA i SNSD dogovaraju vlast i dijele resore: “Konkretna rješenja u februaru”

Published in BiH


Generalni sekretar SDA Halid Genjac rekao je prije sastanka da će biti razgovarano o formiranju vlasti na nivou BiH i o podjeli resora

Srn2019 1 22 1644151 0

 

Delegacije SNSD-a i SDA zaključile su danas u Sarajevu da je neophodno konstituisati izvršne organe vlasti na nivou BiH i dogovorile novi sastanak za početak februara, kada bi trebalo da bude razgovarano o konkretnim rješenjima.

“Smatramo da nije dobro što se ne poštuju zakonski rokovi i što postoji izvjesna blokada u Predsjedništvu BiH”, izjavio je Staša Košarac nakon sastanka na kojem je učestvovao kao član delegacije SNSD-a.

Prema njegovim riječima, zaključeno je da je za građane BiH najbolje da vlast konstituišu izborni pobjednici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH /FBiH/.

“Neupitno je da je u Republici Srpskoj to SNSD”, istakao je Košarac, konstatujući da je u FBiH vidljivo da postoji dinamičan politički put i dijalog o konstituisanju vlasti u tom entitetu.

Najavljujući sljedeći sastanak ove dvije stranke za početak februara, Košarac je ocijenio da za dio brojnih pitanja o kojima će SNSD i SDA razgovarati trajno neće biti postignuta saglasnost.

“Sasvim je izvjesno da pri implementaciji izbornih rezultata treba poštovati volju birača, a to je da SNSD čini strukturu vlasti na zajedničkom nivou i u izvršnom organu, ali isto tako da se u FBiH iskristališe, definiše ko je taj ko će zajedno sa SNSD-om činiti strukturu vlasti”, rekao je Košarac i dodao da nesumnjivo SDA ima taj kapacitet.

Prema njegovim riječima, važno je da postoji saglasnost obje delegacije da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma.

“Iskazali smo potrebu jačanja angažmana evropskog puta BiH uvažavajući ustavne nadležnosti”, rekao je Košarac, napominjući da postoji saglasnost i o jačanju regionalne saradnje.

On je ocijenio da postoji dovoljno elemenata kako bi kandidat SNSD-a za predsjedavajućeg novog saziva Vijeća ministara Zoran Tegeltija mogao da napravi kvalitetan ekspoze i ponudi ga Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nakon što bude deblokiran ovaj proces u Predsjedništvu BiH.

Košarac, koji je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu, rekao je da, ukoliko se nastavi sa blokadom i uslovljavanjem formiranja Vijeća ministara, biće pokrenuto pitanje sastava Kolegijuma Predstavničkog doma u kojem je i predsjedavajući Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

On je ponovio da, do izbora predsjedavajućeg Vijeća ministara, Parlament BiH nema šta da radi jer je neustavno da neki ministri koji su u Savjetu ministara u tehničkom mandatu utvrđuju zakone u toj instituciji, a potom ih razmatraju i usvajaju u Predstavničkom domu.

Iz kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojše Radmanovića i Denisa Zvizdića, koji su učestovali u razgovoru delegacija dvije stranke, saopšteno je da u tom pravcu treba nastaviti razgovore s ciljem uspostavljanja efikasnih izvršnih organa BiH.

“Istaknuto je da ima pitanja o kojima u dvije stranke postoji saglasnost, a da će o onima o kojima zajednički stavovi ne postoje razgovori biti nastavljeni početkom februara”, navodi se u saopštenju.

Delegaciju SNSD-a na današnjem sastanku uz Košarca činili su potpredsjednici stranke Nebojša Radmanović i Nikola Špirić, dok su u delegaciji SDA bili Zvizdić, Adil Osmanović i Šemsudin Dedić.

Istočna Bosna