Print this page
03
Decembar

SUSRET IZETBEGOVIĆA I NIKŠIĆA: Ništa od koalicije SDA i bh. bloka

Published in BiH

Nikšić je dodao kako je na današnjem sastanku otvoreno niz tema

niksic izetbegovic

Na sastanku predstavnika Stranke demokratske akcije (SDA) i bloka stranaka u kojem su Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, Demokratska fronta (DF) i Naša stranka (NS) nije došlo ni do kakvog konkretnog dogovora o eventualnom koaliranju u budućoj postizbornoj vlasti u BiH.

 

To su novinarima nakon susreta potvrdili lideri SDA i SDP-a Bakir Izetbegović i Nermin Nikšić.

Izetbegović je kazao da je SDA predložila program za formiranje koalicija za naredni četvorogodišnji period, kao i da pobjedničke stranke treba da participiraju u vlasti.

– Pobjedničke stranke treba da čine parlamentarnu većinu, ali bojim se da se Bh. blok s tim ne slaže. Oni izbjegavaju etnički bazirane stranke, velike, sa snažnom podrškom birača. Ne vidim razloga za to – kazao je Izetbegović.

– Jasno smo rekli da u ovom trenutku ne možemo u koaliciju s nacionalnim strankama – rekao je, pak, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Obje strane najavile su da će pregovarati i s drugim političkim faktorima, pa se, po riječima lidera SDP-a, ubuduće očekuje susret s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Draganom Čovićem, a moguć je i susret sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata.

I Stranka demokratske akcije će se, po Izetbegovićevoj najavi, sastati s tim političkim subjektom.

Po Nikšićevim riječima, te konstelacije treba posmatrati i u kontekstu potrebne izgradnje, njegovanja kulture političkog dijaloga.

Za iduću sedmicu on je najavio da će strana koju zastupa predočiti sugovornicima prijedlog principa na kojima bi trebalo da djeluje buduća vlast na federalnom i državnom nivou.

U vezi s danas predočenim programskim prijedlogom SDA, Izetbegović tvrdi da je riječ o kvalitetnoj bazi na kojoj se može izgraditi dobar program djelovanja buduće vlasti.

Na novinarsko pitanje šta SDA namjerava činiti dalje, nakon ishoda današnjih pregovora, odgovorio je: “Nikome nećemo zalupiti vrata“ i naznačio da bi partnerstvo s Bh. blokom bilo dobra opcija.

Obojica stranačkih lidera kazali su da su razgovori bili temeljiti i otvoreni, da je mnogo stvari o kojima bi se sugovornici mogli složiti, kao i onih o kojima su mišljenja različita.

Komentirajući, na molbu novinara, druge aktuelnosti, Izetbegović i Nikšić pozdravili su pozitivne signale iz NATO saveza u vezi s Bosnom i Hercegovinom.

Domaćin susreta bila je Stranka demokratske akcije.

Autor: Fena