09
Oktobar

Ovo su novi zastupnici u Parlamentu BiH

Published in BiH
 

Stranka demokratske akcije imat će najveći broj zastupnika u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Na osnovu trenutnih rezultata, njih devet.

 

Najveći broj glasova, osvojio je aktuelni predsjedavajući Vijeća ministara, Denis Zvizdić. Oko 27 hiljada. U još jedan mandat će i Šemsudin Mehmedović, koji je po broju glasova vrlo blizu Zvizdiću. Nermin Mandra, načelnik Kaknja, novi je državni parlamentarac. Kao i Safet Softić, dosadašnji delegat u državnom Domu naroda, javlja N1.

HDZ BiH i stranke okupljene oko njih, u Parlementu Bosne i Hercegovine, na osnovu do sada prebrojanih glasova, mogli bi imati pet ili više mandata.

Predrag Kožul, ponovo će u Parlament. I to s najvećim brojem glasova ispred ove koalicije. Oko 18 hiljada. Prati ga dosadašnji delegat u Domu naroda, Bariša Čolak. Nikola Lovrinović također ponovo ide u zastupničke klupe. Po izbornom rezultatu na listi HDZa slijedi nekoliko žena, no Borjana Krišto, nisko je na ljestvici po broju glasova.

SDP BiH bolji nego 2014. godine. U državni Parlament će najvjerovatnije s pet zastupnika. Evo liste sedam SDP-ovaca s najvećim brojem glasova:

Prvi među njima, Tuzlak, dosadašnji federalni parlamentarac, Enver Bijedić. Više od 15 hiljade glasova. Još jedan federalni parlamentarac, Zukan Helez. Saša Magazinović je na petom mjestu, a Nermin Nikšić, na sedmom po broju glasova.

Demokratska fronta mogla bi u Zastupničkom domu imati tri mandata.

Prvi po broju glasova je Zlatan Begić, koji se još nije okušao u državnim parlamentarnim klupama, ali jeste drugoplasirani Dženan Đonlagić, koji bi iz Federalnog mogao u Parlament BiH.

 

SBB, kako sada situacija stoji, imat će dva mandata. Ismir Jusko, aktuelni ministar prometa i komunikacija, na listi SBB-a za Parlament BiH, ima najveći broj glasova.

U Parlament bi trebali ući, Predrag Kojović iz Naše stranke. Premijerno. Cenzus je prešao i Nezavisni blok, Fuad Kasumović, oko 20 hiljada glasova. Iz federalnih klupa, i umjesto SDA, ispred nove stranke, PDA – u bijelu salu Parlamenta mogao bi sjesti Mirsad Kukić, s ogromnim brojem osvojenih glasova na izborima.

SNSD, prema dosadašnjem stanju, bar šest mandata.

Dobro poznato lice, delegat u Domu naroda, nekadašnji član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, s rekordno osvojenim brojem glasova, više od 40 hiljada, novi je i državni zastupnik. Ponovo u Parlamentu, Staša Košarac. Iz Narodne skupštine, u Bijelu salu će Nenad Stevandić.

SDS – Lista, i na njoj najveći broj glasova dobila tri dobro poznata lica. Za tri mandata koliko bi mogli imati u Parlamentu.

Obren Petrović, gradonačelnik Doboja. Uskoro državni parlamentarac. Dosadašnji ministar sigurnosti, Dragan Mektić, dobio je više od 20 hiljada glasova. Nešto manje glasova od njega ima također ministar vanjske trgovine i ekonosmskih odnosa, Mirko Šarović.

O većini u Parlamentu BiH mogli bi odlučivati i sljedeći političari:

Branislav Borenović iz PDP-a. Dragutin Rodić iz DNS-a. Jakov Galić, Socijalistička partija. Dok je SDA-ovac iz Republike Srpske s najvećim brojem glasova za Parlament BiH, dosadašnji ministar civilnih poslova, Adil Osmanović.

Prema dosadašnjoj računici, SDA i HDZ zajedno bi mogli imati 15 mandata. Ili više. SNSD sa eventualnim partnerima, DNS-om i SP-om – mogli bi imati osam, ili više mandata. Što minimalno čini brojku od 23 zastupnika, odnosno parlamentarnu većinu. Ako se ove stranke odluče za saradnju.