02
Oktobar

Velike malverzacije i zloupotrebe: Naši građani u inostranstvu nisu dobili glasačke materijale

Published in BiH

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je upozorio da mnogobrojni građani Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu, nisu dobili glasačke materijale za Opće izbore 2018. godine, te da ne mogu ostvariti svoje demokratsko pravo.

 

15036417 1367724373239795 4395269070554185800 n


Mnogi građani iz gradova Kopenhagen i Aalborg u Danskoj, Geteborg i Orebro u Švedskoj, Arnhem u Holandiji, ali i bh. građani u Njemačkoj, Luksemburgu, Belgiji i nekim drugim državama, iako su se registrovali, nisu dobili glasački materijal za izbore.

 

-Pozivam Centralnu izbornu komisiju(CIK) Bosne i Hercegovine da reaguje i provjeri ove navode, te spriječi pojavu koja je bila prisutna u svim izbornim procesima do sada. Naši građani žele da ostvare svoje demokratsko pravo, registruju se za glasanje, a onda, zbog nečijih propusta, neodgovornosti ili zle namjere, ne dobiju glasački materijal. Ovakvi postupci zahtijevaju odgovornost i istragu.

 

Ovakvih pojava nema kada su u pitanju glasači poštom u Srbiji i Hrvatskoj, iako je svima jasno da se dešavaju velike malverzacije i zloupotrebe, o čemu svjedoče mnogi zloupotrijebljeni identiteti. O tome se ovih dana govori u domaćoj javnosti.

 

Građani koji se istinski prijave da glasaju putem pošte vrlo često ne dobiju glasački materijal, što je neprihvatljivo i baca sumnju na korektnost i nepristrasnost Centralne izborne komisije u ovom slučaju.

 

Pozivam nadležne u Centralnoj izbornoj komisiji da otklone propuste, da se svim registrovanim biračima dostave materijali, te da objasne građanima ovakve pojave i utvrde odgovornost pojedinaca za eventualne propuste, kazao je potpredsjednik Salkić.

IB.com